Grontmij

De landelijke personeelsvereniging van Grontmij wordt door medewerkers gezien als het leukste netwerk van het internationaal actieve advies- en ingenieursbureau. Voor de jaarlijkse buitenlandreizen is dan ook altijd volop animo. Want er is niets leukers dan collega’s ontmoeten van vestigingen elders in het land. Natuurlijk, er wordt over het werk gepraat, maar er wordt vooral volop genoten van de reizen. Mede dankzij de perfecte organisatie van Diogenes Reizen.

Sandra van Roosmalen, penningmeester van de landelijke PV van Grontmij, komt superlatieven tekort om de reis naar Keulen te beschrijven. “Het is misschien niet de meest tot de verbeelding sprekende stad, maar dankzij het weer en het programma was het een absolute topervaring. En het moet gezegd: iedere keer als je in Duitsland komt valt het weer op hoe vriendelijk, behulpzaam en gastvrij Duitsers zijn. Dat merkten we in het hotel maar ook tijdens de boot- en fietstocht en het bezoek aan de Ford-fabriek.”

Pluim voor de chauffeurs
“De reis begon al meteen op maat”, vervolgt Sandra van Roosmalen. “We gingen met twee bussen die elk vanuit een andere opstapplaats vetrokken en een eigen route reden om op verschillende plekken medewerkers op te pikken. Onze buschauffeurs verdienen overigens een pluim. Het was opvallend hoe ze steeds met ons meedachten en meehielpen. Erg leuk vonden we ook, dat een van de chauffeurs in Keulen vroeg of hij mee mocht met een excursie. Dat zorgt voor een band.”

In de watten gelegd
“Het programma was dit jaar ronduit geweldig. Diogenes Reizen doet altijd voorstellen en zelf zoeken we ook het een en ander uit. Zo doen we al jaren een stadswandeling en een fietstocht met een gids. De fietstocht was dit keer erg bijzonder. Keulen is op zich niet echt een mooie stad, maar dankzij de gidsen kwamen we op de meest bijzondere plekjes. Ook fantastisch was de boottocht die we maakten naar Linz am Rhein, een schitterend vakwerkhuizenstadje. We hadden de boot helemaal voor ons zelf en werden aan boord echt in de watten gelegd. En Linz am Rhein zelf is natuurlijk absoluut het bezoeken waard.”

Rondleiding door Ford-fabrieken
Sandra van Roosmalen kan uren doorpraten over de vele Keulse belevenissen van de ruim 90 collega’s. “Een groep had een rondleiding gereserveerd in de Ford-fabrieken. Eenmaal daar, bleek niemand op de hoogte te zijn van onze komst. Geen fout van Diogenes, want die hadden een bevestiging van de afspraak ontvangen. Maar ze stelden wel alles in het werk om de poorten van de fabriek toch voor onze groep geopend te krijgen. Ze pakten direct de telefoon en belden zelfs met de fabrieksdirecteur, die in het buitenland verbleef. Uiteindelijk kreeg onze groep een rondleiding die bijna niemand ooit zal krijgen. We hebben echt auto's gemaakt zien worden van een plaat staal tot en met een complete Ford. Voor veel heren in het gezelschap was het alsof ze in een snoepwinkel terecht waren gekomen, mede doordat wij in de ontwikkelafdeling mochten kijken waar ook een groot aantal klassiekers stond”.

“Ook geweldig vonden we de Unsicht- Bar, waar je in het pikkedonker kunt eten. Stel je maar eens voor dat je dus echt niet ziet wat er op je bord ligt. Sterker nog, dat je niet eens weet waar je bord is. We hebben dit met een klein groepje gedaan en het was echt onvergetelijk. En dan mag ik ook het EL DE Haus niet vergeten. Dit museum is gevestigd in het voormalig hoofdkantoor van de Gestapo en herinnert aan de verschrikkingen die hier plaatsvonden. In de kelders van het gebouw zijn de cellen te bezichtigen waar gevangenen met spijkers, potlood of hun nagels inscripties hebben achtergelaten in de muren van de cellen. Ik vond dit een bijzonder indrukwekkend museum, waar je echt even stil van wordt.”

Een dikke 9
Sandra van Roosmalen besluit: “Omdat we dit jaar ook het 65-jarig jubileum vieren van Grontmij, was de bestemming voor onze jaarlijkse buitenlandreis wat dichterbij dan normaal. Als ‘goedmakertje‘ boekten we daarom een wat luxueuzer hotel dan normaal. En dat hebben we geweten. Hotel Lindner was fantastisch. Het lag heel erg centraal waardoor we veel te voet konden bekijken. En dan het ontbijt; dat was waanzinnig goed en uitgebreid. Dit moeten we niet te vaak doen, zo’n hotel, want dan gaan onze collega’s verwachtingen krijgen voor de volgende reizen. Uiteindelijk geef ik onze reis een dik verdiende 9, zeker ook dankzij de perfecte organisatie van Diogenes Reizen.”