Rome in Corona tijd

30-07-2020 13:59
Rome in Corona tijd

Vrijdag 24/7/2020 – dag 1
Vandaag vertrekken wij, Christel en Melissa, naar het prachtige Rome. Veel mensen vinden dit raar, want Italië is toch het brandhaard Europa als we het over Corona hebben? Ja dit was inderdaad het geval en dan met name in het noorden. Maar als er een land is die hier van geleerd heeft is het wel Italië. Het is hier nu juist zeer goed onder controle. 

We stappen Eindhoven Airport binnen en vinden het toch wel een beetje spannend worden ineens. Iedereen draagt een mondkapje en dit zijn wij niet gewend. Gelukkig went dit heel snel. Het vliegtuig zit gewoon vol en iedereen draagt netjes zijn mondkapje.

Italië heeft overal binnen mondkapjesplicht, dus ook dit is even wennen in het begin. In de taxi en bij de check-in van ons hotel moet deze opblijven. We verblijven in hostel Generator, super hip en trendy, ik word er helemaal blij van! We hebben een heerlijk schone privé kamer, hier kunnen de meeste hotels nog wat van leren!

We beginnen vandaag met een tour van het Colosseum, Palatijn en Roman Forum. Maar eerst willen we nog een leuke plek zoeken om te lunchen. We lopen richting het Colosseum en ineens is hij daar: tussen de bomen door zien we het Colosseum! Wauw, wat indrukwekkend! Tegenover het Colosseum ligt het Royal Art Café. Lunchen met uitzicht op het Colosseum, wat wil je nog meer?

Na een heerlijk wijntje en lunch lopen we richting het toerisme kantoor om onze toegangsbewijzen op te halen. Vooraf reserveren is ten zeerste aan te raden, omdat er slechts een aantal bezoekers per tijdslot zijn toegestaan. Bij het Roman Forum, hebben we het langst moeten wachten van onze hele reis. Er is namelijk maar 1 rij open, de ‘ skip the line’ rij. En omdat iedereen getemperatuurd dient te worden, duurde het wat langer. Maar dan hebben we het eigenlijk nog steeds over niets, dit wachten was namelijk ongeveer 15 minuten.

In het Forum Roman was het ongelooflijk rustig. Dit was vroeger het centrum van Rome. Dit loopt over in het Palatijn. Een prachtige heuvel met overblijfselen van tempels en paleizen, welke weer schitterend uitzicht biedt over het Forum Roman. Je kunt hier uren rond dwalen en je blijven verbazen. Vanuit het Palatijn loop je binnendoor naar het Colosseum. Hier konden we na een korte temperatuur check, zo doorlopen. En daar sta je dan, in dé highlight van Rome, zo goed als leeg. Heel bijzonder! In deze grootste amfitheater van het Romeinse Rijk, vonden de gladiatoren gevechten plaats. Je waant je echt weer even terug in die tijd.

Na onze tour gaan we lekker eten op het dakterras van datzelfde Royal Art Café. We bestellen een heerlijke borrelplank en genieten van ons uitzicht op een verlicht Colosseum in de avond.

Zaterdag 25/7/2020 – Dag 2
Vandaag gaan we een fietstocht maken met Baja Bikes. Na een korte intro gaan we op pad en hebben een leuke, kleine Nederlandse groep. In 3 uur tijd hebben we alle highlights van Rome gezien. De gids was erg enthousiast en vertelt dingen welke je anders nooit geweten had. Dit geeft zo’n extra beleving aan de stad! En ook hier weer merkten we wat een rust er momenteel over het normaliter zo drukke Rome heerst. Ik stond alleen (!) op de Spaanse trappen en we konden met gemak samen op de foto voor het Trevifontein, zonder andere mensen op de foto. Uniek!

Na de aan te raden fietstocht hielden wij de fietsen nog 2 dagen. Alles is namelijk zeer goed aan te fietsen.

We zetten onze fietstocht door naar het beroemde sleutelgat bovenop de heuvel van het Aventijn. Het was een hele beklimming, maar dit wordt beloont met een prachtige, sprookjesachtig beeld door het sleutelgat met een uitzicht op het Sint Pietersbasiliek. Naast dit sleutelgat bevindt zich een park met een prachtig uitzicht over Rome. De straatmuzikant maakt het plaatje helemaal compleet.

Na deze stop is het tijd voor Trastevere, de Italiaanse wijk van Rome. Hier bevinden zich veel locals en de straatjes zijn sfeervol en smal. Meer Italiaans wordt het niet! We hebben hier dan ook heerlijk geluncht met pasta en pizza!

In de avond leeft het ondanks de rust in Rome op het Campo di Fíori plein. Hier komen locals tezamen, waardoor erg het gezellig is. Eromheen liggen leuke winkels voor een avondje shoppen, uiteraard hebben wij dit ook meegenomen. En verder, heerlijk mensen kijken, lekker eten en genieten van een glaasje Limoncello!

Zondag 26/7/2020 - Dag 3
Vandaag staat in het teken van Vaticaanstad. Het is een klein half uurtje fietsen en met alle bezienswaardigheden onderweg zeker geen straf. We komen aan en het overweldigd ons. Het zo groot, zo prachtig, zo indrukwekkend.  En zo rustig. We gaan het Sint Pietersbasiliek in zonder enige wachtrij, alleen weer de temperatuurcontrole. Bij Christel was de temperatuur iets te hoog waardoor ze uit de rij werd gehaald. Hier schrokken we wel even van, maar we waren ons natuurlijk ook bewust van het feit dat we net kilometers hadden gefietst. Ze mocht even afkoelen en daarna was haar temperatuur wél goed. Eén tip, wacht even na het fietsen tot je weer afgekoeld bent.

Het Sint Pietersbasiliek was tot 1989 de grootste Katholieke kerk ter wereld en is een belangrijk bedevaartsoord voor Katholieken. Er is een mogelijkheid om naar boven te gaan met de lift tot aan het platform waarop je de kerk in kan kijken. Bij ons was er net een dienst gaande, bijzonder dit te aanschouwen vanaf boven! Voor een uitzicht over het gehele Vaticaan loop je verder naar boven.  Dit zijn smalle gangen en ongelooflijk veel treden, maar het uitzicht is zó mooi dat je dit zo weer vergeten bent! Een absolute aanrader!

Toen we weer beneden kwamen en nog even alles op ons in lieten werken, hoorden we buiten ineens een stem door een microfoon. De paus gaf zijn toespraak! Als ik hier aan terug denk krijg ik nog kippenvel. Ik verstond geen woord, maar de reacties van de mensen om ons heen zei genoeg. Hoe deze mensen zich optrekken aan zijn woorden, prachtig! Absoluut een van de hoogtepunten van deze reis.

Wat betreft het Vaticaans museum, deze konden wij helaas niet bezoeken. Normaliter is deze de laatste zondag van de maand (gratis) geopend, maar door Covid-19 hebben ze helaas besloten de zondagen dicht te houden. Ook goed om te weten!

Voor de lunch een leuk plekje gaan zoeken rondom het Pantheon waar we later heen gaan. We vonden het Roma 433, heerlijke Italiaanse gerechten in een typisch Italiaans straatje. Wat hebben we hier heerlijk gegeten!

Na de heerlijke lunch gingen we naar het Pantheon. Ook hier wederom geen wachtrij, alleen temperaturen. Dit is de enige tempel welke nog actief in gebruik wordt genomen, hedendaags als kerk. Wat heel bijzonder is, is het gat in het plafond. Naast dat dit prachtig lichtinval geeft, dient het als een versoepeling van het gebouw tegen aardbevingen. Zodra het regent stroomt het water weg in putjes welke subtiel in de grond zijn gemaakt. De entree is gratis en mag zeker niet overgeslagen worden!

In de avond gaan we naar de Spaanse trappen om nog wat Romeins leven te proeven en sluiten onze reis af met een heerlijke pasta in één van de leuke straatjes!

Samenvattend: wat is Rome prachtig, echt één groot openluchtmuseum. En ondanks dat het natuurlijk zorgelijk is dat het zo rustig is, is het wel heel bijzonder om Rome zo mee te mogen maken!