Vliegbelasting

Vliegbelasting / verplichte Tickettax
Per 1 januari 2021 is de Wet 'Belastingen op milieugrondslag (Wet vliegbelasting)' ingevoerd. De Nederlandse Overheid heeft bepaald dat er per die datum op alle vertrekkende vluchten vanaf een Nederlandse luchthaven een verplichte tickettax wordt geheven van €7,845 per ticket.

Voor wie geldt de heffing?
De tickettax is van toepassing voor alle vliegpassagiers die vanaf 01/01/2021 vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven. Maatgevend is dus de datum van vertrek; niet de datum van boeken. Transferpassagiers zijn vrijgesteld (bij overstap binnen 24 uur).
 
Welk bedrag wordt in rekening gebracht?
Het bedrag is vastgesteld op €7,845 per ticket, en zal als toeslag op de ticketprijs worden geheven.
Diogenes Reizen zal het bedrag in rekening brengen bij alle pakketreizen waarbij een vlucht met vertrek vanaf een Nederlandse luchthaven is inbegrepen.
 
Mijn reis was reeds geboekt voor 1 januari 2021. Mag de reisorganisatie dan alsnog de Tickettax in rekening brengen bij de opdrachtgever/hoofdboeker?
Ja, dit is toegestaan. Alle reizen bij Diogenes Reizen zijn geboekt onder ANVR Reizigersvoorwaarden. Volgens Artikel 5.4 van de ANVR Reisvoorwaarden heeft de reisorganisator, tot 20 dagen voor vertrek, het recht om de prijs van de reis te verhogen met maximaal 8%, wanneer de verhoging is toe te schrijven aan een verhoging van o.a. belastingen (b.v. een vertrek-of aankomstbelasting op vliegvelden). Via de volgende link kun je de ANVR voorwaarden bekijken: https://www.anvr.nl/reizigersvoorwaarden.pdf