Provincie Flevoland

De medewerkers van de provincie Flevoland, de jongste provincie van Nederland, zijn het pionieren nog niet verleerd. Als ze zelf iets kunnen regelen, doen ze dat graag. Maar voor de personeelsreis naar Rome riepen ze toch graag de hulp in van een ervaren reisorganisatie. Na een persoonlijke kennismaking op het provinciehuis in Lelystad was de keuze snel gemaakt voor Diogenes Reizen. En die organiseerde twee identieke reizen naar Rome.

Erik Vervelde, in het dagelijks leven Adjunct bureauhoofd infrastructuur bij de provincie Flevoland, is  voorzitter van de personeelsvereniging van de provincie Flevoland. Hij vertelt: “Onze PV is heel actief. Het hele jaar door organiseren we van alles voor onze ruim 300 leden. Van een familiedag of kerstukjes maken tot en met wadlopen en natuurlijk onze jaarlijkse buitenlandreis. We gingen al eerder naar steden ‘dichtbij’ zoals Londen, Berlijn en Praag. Maar ook verder weg naar Barcelona, Istanbul en dit jaar dus Rome.

Boekje met programmatips
“Het was de eerste keer dat we met Diogenes Reizen op reis gingen. We kenden ze al een beetje omdat we geregeld mailings van ze krijgen die er erg goed uit zien. We hebben contact opgenomen en zij zijn toen bij ons op bezoek geweest. Die kennismaking verliep prettig en soepel. Wij kregen de kans onze ideeën te vertellen, onze voorkeursbestemming, ons budget en de dingen die we graag wilden doen. Op basis daarvan werkte DR een heel uitgebreide offerte uit. Vooral erg sterk vonden we het aparte boekje met programma- en excursietips. Daar hebben we een aantal suggesties uit overgenomen.”

Twee identieke Rome-reizen
“De provincie Flevoland is een grote organisatie. Het is dan ook logisch dat de leden van de personeelsvereniging al veel van de wereld gezien hebben. Gelukkig bleek Rome toch een echte trekker te zijn. Het aantal aanmeldingen was fors, waardoor we besloten de groep te splitsen en Diogenes te vragen twee identieke reizen samen te stellen. Dat was geen enkel probleem. De eerste groep met 34 leden plus aanhang zou dan begin oktober op pad gaan, de tweede groep, 30 man sterk, eind oktober. In Nederland was het toen koud en nat, in Rome was het gewoon korte-broeken-weer.”

Hotel bij het station
“Flevolanders zijn regelneven. We organiseren graag dingen zelf en we vinden het leuk om te pionieren. Ook in een vreemde stad. Zo zorgden we zelf voor het vervoer van Lelystad naar vliegveld Rotterdam en ook de transfer van vliegveld naar ons hotel organiseerden we te plekke. Zelf dingen doen en uitzoeken zit ons nu eenmaal in het bloed. Dat vinden we leuk. Maar verder vertrouwden we op Diogenes Reizen. Die hadden een perfect hotel voor ons geboekt, vlakbij het station van Rome, met de metro, bus en trein om de hoek.”

Meer dan een lesje kunstgeschiedenis
“Beide reizen begonnen met een stadswandeling onder leiding van een gids. Je kunt dan alvast een beetje aan de stad snuffelen. Daarnaast kozen we uit alle suggesties van Diogenes Reizen ook nog twee excursies in de stad: eentje naar het Vaticaanmuseum, de andere naar het Colosseum. De excursies werden begeleid door Hadelinde. Een Nederlandse, die op haar 18e naar Rome vertrok, daar bleef hangen, trouwde met een Italiaanse man en er nu als gids werkt. Zij was echt een schot in de roos. Het leuke was namelijk dat ze niet alleen uitlegde wat we zagen, maar ook heel veel vertelde over de cultuur, de geschiedenis van Rome en over hoe de mensen er nu wonen en leven. Ze gaf veel meer mee dan een lesje kunstgeschiedenis en dat maakte de excursies extra bijzonder.”

Vrij om zelf de stad te ontdekken
“Dankzij de stadswandeling op de eerste dag heb je al een beetje een idee wat je allemaal nog wat uitgebreider wil zien tijdens je verblijf. En dat is in een stad als Rome natuurlijk enorm veel. Het Vaticaan, het Sint Pietersplein, de Trevi fontein, het Forum Romanum, de Spaanse trappen en ga zo maar door. Dat is het voordeel van zo’n reis. Dat je mensen vrij laat de stad zelf te ontdekken. In kleine groepjes gingen we de stad door en soms kwamen we elkaar weer ergens tegen. Dan dronken we samen wat of gingen we eten op een van de vele  terrasjes in de stad. Gewoon nog buiten op straat omdat het weer zelfs in oktober nog geweldig was.”

Evalueren en van elkaar leren
“Terugkijkend op de reis kan ik de samenwerking met Diogenes Reizen alleen maar als zeer goed typeren”, besluit Erik Vervelde. “Natuurlijk, in het begin moet je nog wat aan elkaar wennen. Maar je merkt bij alle contacten die je hebt al gauw dat ze het vaker hebben gedaan. Elke vraag die we stelden werd meteen beantwoord en het was nooit te veel voor ze. Binnenkort gaan we samen rond de tafel om de reizen naar Rome te evalueren. Zo’n evaluatie is belangrijk omdat we heel veel van elkaar kunnen leren. En natuurlijk gaan we meteen al vooruit kijken naar komend jaar. Wat de bestemming wordt weten we nog niet, maar we zijn er wel uit wie we de reis laten organiseren. Diogenes Reizen natuurlijk!”