Actuele reisadviezen

Alle landen binnen Europa hebben inmiddels een gele of groene kleurcode, waardoor het gemakkelijker wordt erheen te reizen. Daarmee heeft Nederland haar reisadviezen aangepast aan de werkwijze van de meeste andere EU-lidstaten het hebben.  Alle mensen  (12 jaar en ouder) die niet volledig gevaccineerd zijn of geen coronaherstelbewijs hebben, moeten vanaf 8 augustus een negatieve test (PCR of Antigeen) kunnen overleggen als ze terugkeren naar Nederland vanuit een geel EU-land of een oranje bestemming. Een rood reisadvies wordt vanaf 27 juli alleen nog gegeven aan landen waar een zorgwekkende nieuwe variant van het virus is die nog niet wijdverspreid is in Nederland.  Op bestemmingen met een geel, en groen reisadvies zal Diogenes Reizen, alle groepsreizen weer aanbieden en reeds geboekte groepsreizen gewoon gaan uitvoeren. 

Reizen naar Oranje bestemmingen: n.a.v. de persconferentie van 14/9 is het voor bij de ANVR aangesloten reisondernemingen ook weer mogelijk reizen uit te voeren naar oranje bestemmingen, uiteraard alleen als zij de reis goed en veilig kunnen verzorgen zonder onmogelijke inreisbeperkingen en als de klant het wil. Als de klant een reis heeft geboekt naar een oranje bestemming (advies op moment van boeking) en de reisonderneming kan op het moment van vertrek de reis (waarbij reisadvies nog steeds oranje is) verantwoord en veilig uitvoeren, staat niets in de weg om de reis naar deze oranje bestemming uit te voeren en is er voor de klant ook geen reden om kosteloos te annuleren. Heeft de klant echter geboekt naar een gele bestemming (moment van boeking) en verandert voor vertrek de bestemming naar oranje, dan heeft de klant in overleg met de reisorganisatie de mogelijkheid om te gaan of om zijn reis om te boeken of kosteloos te annuleren.

De reisverzekeraars hebben hebben per 22 september 2021 besloten om de dekking voor de kortlopende en doorlopende reisverzekering aan te passen; zodat op bestemmingen (veelal buiten de EU) die vanwege corona een oranje reisadvies hebben vanaf 22 september 2021 ook de corona gerelateerde medische kosten vergoed worden. De reguliere medische kosten werden sowieso al vergoed. De aanpassing geldt uiteraard alleen indien de medische kosten zijn meeverzekerd op de polis. Zowel nieuwe als eerder afgesloten reizen en reisverzekeringen vallen vanaf nu onder deze aanpassing. Is de schadedatum 22 september 2021 of later, dan is er dekking.

Op basis van bovenstaande informatie, voorwaarden en contact met de klant zal Diogenes Reizen, ook alle groepsreizen naar veilige oranje reisbestemmingen weer aanbieden en geboekte groepsreizen weer uit te voeren. 

In de FAQ's op de Covid-19 pagina vind u meer informatie en bij vragen staan wij u graag te woord op telefoonnummer 088-10 30 700.

Actuele reisadviezen en richtlijnen op bestemmingen
De Nederlandse overheid houdt op de website www.nederlandwereldwijd.nl alle actuele reisadviezen en protocollen per land cq. bestemming bij. Hier kunt u vinden welke bestemmingen inmiddels weer een positieve (geel of groen) reisadvies hebben. Voor meer actuele detailinformatie m.b.t. de geldende richtlijnen en protocollen op specifieke bestemmingen heeft de ANWB een handige ‘Vakantie Reiswijzer’ opgesteld. Houdt u er rekening mee dat dit advies ieder moment weer kan veranderen.

Regelgeving Reizen m.b.t. vaccinaties en testen binnen de EU 
De EU-lidstaten zijn het op 11/06/01 eens geworden over de versoepelingen van de reisbeperkingen komende zomer. De 27 lidstaten hebben het voorstel van de Europese Commissie goedgekeurd, waarin onder andere onderstaande is vastgelegd:

  • Personen die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn (afhankelijk van het vaccin, dus 1 of 2 vaccinaties hebben gehad), moeten vrij kunnen reizen binnen de EU.
  • Volledig gevaccineerde personen hoeven zich vanaf 1 juli as. niet meer te laten testen op het coronavirus of in quarantaine te gaan.
  • Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, zullen wel getest moeten worden. Dat hoeft alleen niet als er wordt gereisd tussen twee zogenoemde ‘groene landen’, oftewel landen het coronavirus onder controle is. De actuele lijst met ‘groene landen’ kunt u vinden op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. 
  • Voor reizigers naar groene landen mogen geen beperkingen gelden; voor oranje – mogelijk een test; voor rood – mogelijk een quarantaine; en niet-essentiële reizen worden ontraden met donkerrood. Deze regel zal ook van toepassing zijn op niet-EU-leden van de open-grenszone van Schengen – IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland, maar niet op voormalig EU-lid Groot-Brittannië.
  • Er komt per 1/7 centraal vanuit de EU een eenduidig 'Digitaal Corona Certificaat' (QR-code), waarin vaccinaties en testbewijzen worden vastgelegd en waarmee mensen kunnen reizen binnen de EU (De Nederlandse overheid faciliteert dit in de CoronaCheck-app).

Het reisadvies van het land waar ik heen ga staat op oranje of rood. Wat nu?
Indien het officiële reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op 14 dagen voor aanvang is van uw reis nog steeds Rood is, dan wordt de reis door Diogenes Reizen geannuleerd! Wij zullen dan vervolgens, indien u dit wenst, samen met u proberen de reis om te boeken naar een latere datum. Is dit geen optie, dan ontvangt u bij reizen met vertrek na 31/03/21 uw geld terug middels onze ‘Geld-terug-garantie’. Zo kunt u met een gerust hart uw reis (om)boeken. Kijk voor de exacte voorwaarden en het garantie-pakket hier.

Let op bij Oranje reisadvies zijn er twee mogelijke situaties! N.a.v. de persconferentie van 14/9 is het voor bij de ANVR aangesloten reisondernemingen ook weer mogelijk reizen uit te voeren naar oranje bestemmingen, uiteraard alleen als zij de reis goed en veilig kunnen verzorgen zonder onmogelijke inreisbeperkingen en als de klant het wil. Op basis van onderstaande voorwaarden en contact met de klant zal Diogenes Reizen dus ook weer groepsreizen naar oranje reisbestemmingen gaan uitvoeren. Als u een reis heeft geboekt naar een oranje bestemming (advies op moment van boeking) en Diogenes Reizen kan op het moment van vertrek de reis (waarbij reisadvies nog steeds oranje is) verantwoord en veilig uitvoeren, zullen wij de de reis naar deze oranje bestemming uitvoeren en is er voor u geen reden om kosteloos te kunnen annuleren. Heeft u echter geboekt naar een gele bestemming (moment van boeking) en verandert voor vertrek de bestemming naar oranje, dan heeft de klant in overleg met de reisorganisatie de mogelijkheid om te gaan of om zijn reis om te boeken of kosteloos te annuleren.

Wat gebeurt er als ik op reis ben en het reisadvies van de bestemming wordt aangepast naar oranje of rood?
Hiervoor hebben wij de 'repatriëringsgarantie'. Wij zorgen er altijd voor dat u weer veilig thuis komt. De veiligheid van onze reizigers is onze hoogste prioriteit. Als u een pakketreis per bus, trein of vliegtuig bij ons boekt, bent u dus automatisch gedekt door onze repatriëringsgarantie. Of het nu gaat om een pandemie, natuurramp of andere calamiteit, u bent er van verzekerd dat Diogenes Reizen u weer veilig naar huis brengt. Mocht het reisadvies tijdens uw reis van positief naar negatief wijzigen, dan zorgen wij (in overleg met u) voor een veilige terugreis. Hoe werkt het? We bespreken samen met u de aanpak op basis van de beschikbare informatie en de situatie op uw bestemming. Wanneer een onmiddellijke terugkeer de beste optie is, regelen we dat. Wij raden u tevens aan een Allrisk annuleringsverzekering en reisverzekering af te sluiten als u ook niet COVID-gerelateerde omstandigheden (voor vertrek en tijdens uw reis), gedekt wilt hebben. Zo kunt u volledig zorgeloos op reis.

Waar moet ik de komende periode rekening mee houden als ik op reis ga?
De exacte maatregelen verschillen per bestemming en wijzigen doorlopend, het is dan ook niet te voorspellen hoe de exacte richtlijnen op uw reisbestemming eruit zullen zien ten tijde van uw geboekte reis. Het ligt wel in de lijn van verwachtingen dat maatregelen als een vaccinatiebewijs en/of PCR-testen, afstandsregels en een mondkapjesplicht in bepaalde situaties en op locaties voorlopig nog  van toepassing zullen blijven in veel landen, hier dient u dus rekening mee te houden. Wij doen ons uiterste best om het reisprogramma uit te voeren zoals in de reisovereenkomst beschreven. Het kan echter gebeuren dat dit door de lokale richtlijnen niet exact mogelijk is en wij programma onderdelen anders moeten indelen, verschuiven of wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er voor bepaalde bezienswaardigheden of restaurants nog restricties gelden voor het maximum aantal personen dat tegelijkertijd naar binnen mag. Wij streven er altijd naar het programma toch passend te maken binnen eventuele restricties of een alternatief te bieden. In het geval van (grote) wijzigingen nemen we uiteraard altijd contact met u op. De richtlijnen van de Nederlandse en lokale overheden zijn altijd leidend en we vragen dan ook uw begrip hiervoor. Voor meer actuele detailinformatie m.b.t. de geldende richtlijnen en protocollen op uw specifieke bestemming verwijzen wij naar de ANWB ‘Vakantie Reiswijzer’ . Houdt u er rekening mee dat deze richtlijnen ieder moment weer kunnen veranderen.