Dit zijn dé must-see steden in Puglia

14-01-2020 12:00
Dit zijn dé must-see steden in Puglia

Puglia? Waar ligt dat? Puglia klinkt je wellicht niet direct bekend in de oren, maar desalniettemin is deze regio in Zuid-Italië meer dan de moeite waard. De regio kenmerkt zich door pittoreske stadjes, een prachtige, azuurblauwe zee en indrukwekkende grotten. Eigenlijk is het bijna onmogelijk om een selectie te maken van de mooiste steden in Puglia, maar we hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Alberobello

Trulli, trulli en nog meer trulli! Puglia staat bekend om de typische trulli (enkelvoud: trullo). Dit zijn de bekende witte kegelvormige huisjes met een puntig dak. In Alberobello vind je er genoeg! Het hele centrum staat vol met trulli die je wel even van binnen moet bekijken. Je vindt er zelfs meer dan 1000 trulli! Alberobello staat daarom niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst als de ‘Capitale dei Trulli’. De keerzijde is dat, door de vele prachtige trulli, Alberobello een van de meest toeristische plekken van de regio Puglia is. Toch is het zeker de moeite waard!

In Alberobello kun je ronddwalen in twee stadsdelen: het nieuwe Aia Piccola en het oude Rione Monti. Vooral in het oude stadsdeel vind je authentieke trulli, nog van jaren geleden. Trulli all the way door Alberobello!

Lecce

‘Het Florence van het Zuiden’, genaamd de barokstad Lecce, ligt in de hak van de Italiaanse laars. Deze gerestaureerde stad staat bekend om het contrast tussen design en moderne architectuur. Het Piazza Sant Oronzo is het middelpunt van het historisch centrum. Hier kun je het beste beginnen als je de stad wilt verkennen! Loop langs de kathedraal van de stad, Cattedrale di Lecce, en breng een bezoekje aan Piazza Sant’Oronzo. Hier vind je het voormalig Romeins amfitheater, zeker een aanrader!

Tip: Bezoek de Piazza del Duomo, een plein waarop je een aantal indrukwekkende gebouwen van Lecce vindt. Het plein is volledig afgesloten en je kunt er alleen naar binnen via een toegangspoort aan de Noordkant. Vroeger werd het plein gebruikt als toevluchtsoord als de stad werd aangevallen. Tegenwoordig vind je er prachtige kathedralen en paleizen.

Locorotondo

Het dorpje Locorotondo ligt midden in de Valle d’Itria, waar je overal de trulli huizen tegenkomt. Je vindt Locorotondo midden in de langgerekte groene velden. Het dorpje staat op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Hier is niets aan gelogen, zodra je Locorotondo binnenloopt kun je genieten van de schoonheid van dit knusse dorpje.

Het historische stadscentrum is gemakkelijk ter voet te bereiken. In het centrum vind je de Chiesa Madre di San Giorgio Martire; een prachtige witte kerk met hoge bruine deuren. De kerk is ruim en licht en zeker een bezoekje waard.

Tip: Locorotondo staat bekend om haar wijnproductie. De bekendste lokale wijn is wit en licht sprankelend. Natuurlijk zijn er ook genoeg andere soorten wijn, maar de Locorotondo wijn is zeker een aanrader. Proef daarom even een glaasje!

Cisternino

Cisternino vinden we ook op de lijst van de borghi più belli d’Italia.  Het dorpje heeft een klein centrum maar je kunt je hier prima vermaken door om je heen te kijken. De knusse en rustige straatjes zijn zó mooi dat je continu je fototoestel bij de hand hebt. Heel veel Instagram-waardige foto’s!

Tip: Loop langs het gezellige plein Piazza Vittorio Emanuele en bekijk alle verborgen binnenpleintjes en buitentrappen. Bezoek ook de moederkerk van Cisternino: Chiesa Madre di San Nicola di Pàtara. 

Ostuni

Ook een aanrader is de "witte stad" Ostuni, in het Italiaans bekend als ‘La città Bianca’. Het dorpje schittert in het omliggende groene landschap en is omringd door witte huisjes. Overal waar je loopt zie je wit, wit en nog meer wit. Dit plaatsje heeft naast de witte huisjes ook een prachtige kathedraal. Deze kathedraal, Cathédrale d’Ostuni, staat op de top van de heuvel. Hier heb je een prachtig uitzicht over het landschap en de blauwe zee.

Wist je dat: de lokale overheid iedereen aanmoedigt om iedere twee jaar het huis opnieuw te laten schilderen? De overheid betaalt hier zelfs aan mee, ze vergoeden de helft van de kosten!

 

Matera

De stad Matera staat bekend om haar bijzondere grotwoningen en rotskerken. Deze grotwoningen worden ook wel sassi genoemd. Het zijn eigenlijk huizen die deels uit bergen zijn gehouwen. In 1952 ontstond er veel leegstand nadat de Italiaanse regering besloot dat iedereen de sassi moest verlaten. Dit kwam door de slechte sanitaire omstandigheden. Tegenwoordig is het daarom een populaire bezienswaardigheid van de stad.

Naast de bijzondere grotwoningen is Matera een stad met nog meer schoonheden. Bezoek de kathedraal van Matera, gelegen aan Piazza Duomo. Dit is de belangrijkste Rooms-Katholieke kerk in Matera. Liever genieten van het uitzicht? Bezoek dan de Chiese Rupestri, een kerkje met een schitterend uitzicht over Matera.

Polignano a Mare

Het prachtige plaatsje genaamd Polignano a Mare is dé plek voor ontspanning. Met een klein strand en een knus oud centrum is Polignano a Mare niet erg groot, maar wel heel gezellig. Met een doolhof van allerlei kleine steegjes, waardoor je elke keer op een nieuw terras belandt, voelt het echt als vakantie. Witte huizen, verschillende oude kerken en een prachtig uitzicht op zee. Kort samengevat is Polignano a Mare een pareltje aan de Adriatische Zee! 

Gallipoli

De naam Gallipoli, kalé pólis, is door de Grieken bedacht en betekent 'mooie stad'. De omgeving staat bekend om al haar prachtige stranden die soms worden vergeleken met het Caribisch gebied. Het oude centrum van Gallipoli is gebouwd op een kalkstenen schiereiland midden in de Ionische zee. Het eiland is met een weg verbonden.

Tip: Gallipoli is een echte vissersstad. Struin over de vismarkt, waar vissers elke ochtend tussen 06:00 en 09:00 hun zojuist gevangen vis verkopen. Plof neer bij een restaurantje waar ze de vangst van die ochtend serveren. 

Bari

Bari, hoofdstad van de regio Puglia, mag zeker niet ontbreken op de must-see’s in Puglia. Het is één van de belangrijkste havenplaatsen aan de Adriatische Zee. Al in de Middeleeuwen werd er veel handel gedreven met het Verre Oosten. Tot op heden vindt er nog steeds internationale handel plaats. Vandaar dat Bari nog steeds bekend staat als ‘de toegangspoort van Zuid-Italië’.

In het historisch centrum van Bari, Bari Vecchia, vind je Basilicia Di San Nicola, de beschermheilige van de stad.  Deze grote basiliek is gewijd aan de heilige Nicolaas. Tegenwoordig kennen wij deze heilige als Sinterklaas. De Basiliek staat voornamelijk bekend om de crypte onder de kerk, waar zich het graf van Sint Nicolaas bevindt.

Wist je dat: ze in Bari op straat pasta maken? Bari is de stad van de orecchiette, een pasta uit Puglia die met de hand wordt gemaakt. En dat gebeurt gewoon midden op straat. Bijzonder!

Met een (grote) groep naar Puglia?

Laat het organiseren van jullie reis naar Puglia over aan Diogenes Reizen. Wij zorgen voor vervoer, accomodatie(s) en excursies om jullie reis compleet te maken. Neem contact op met ons op via 088-1030700 of vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan.