Augustinianum

Het Augustinianum in Eindhoven, gesticht in 1898, is een middelbare school voor havo en vwo met circa 950 leerlingen. Naast goed onderwijs staat de school vooral ook bekend om de vele buitenlesactiviteiten zoals sport, toneel, popmuziek én... reizen. Voor havo 5 en vwo 5 staat Rome al jaren met stip op 1, maar Berlijn wint snel terrein. Een stad voor jonge mensen, waar van alles gebeurt en veel te beleven en te bekijken valt.

Docent Godfried Foppele organiseerde dit jaar voor de tweede keer de reis naar Berlijn. Hij legt uit: “In de verschillende leerjaren vinden er tal van binnen- en buitenlandse trips, excursies en reizen plaats. Zo gaan de leerlingen van de derde klas een dag naar Parijs, terwijl vierde klassers Londen in kerstsfeer bezoeken. Leerlingen uit havo 5 en vwo 5 kunnen in de week vóór de herfstvakantie mee naar Barcelona, Berlijn of Rome en jaarlijks is er een skireis voor de examenklassen.”

Zelf doen of uitbesteden?
“Berlijn als bestemming staat nog niet zo lang op het programma. Zo’n 15 jaar geleden nog wel, maar daar kwam een eind aan. Ik werd twee jaar geleden gevraagd de Berlijnreis nieuw leven in te blazen. Ik kon dus helemaal blanco aan de slag. De eerste vraag die ik mezelf stelde was: ‘zelf doen of uitbesteden aan een professional?’ Ter oriëntatie ben ik toen eerst samen met een collega een paar dagen naar Berlijn gegaan om ideeën op te doen en hostels te bekijken. Toen kwamen we er al snel achter dat ‘zelf doen’ heel wat voeten in de aarde zou hebben.”

Als beste uit de bus
“Het Plus Hostel waar we sliepen, vonden we geweldig. Dat wilden we dan ook direct vastleggen. Maar als particulier kamers reserveren voor een grote groep kon niet. We moesten dus wel op zoek naar een reisorganisatie die dit hostel voor ons kon vastleggen. Bij thuiskomst hebben we dan ook gegoogled en bij twee aanbieders offertes opgevraagd. Diogenes Reizen kwam daarbij als beste uit de bus. Ze waren heel direct in de contacten en we werden vanaf de eerste kennismaking heel goed begeleid en geadviseerd. De optie op het Plus Hostel was snel geregeld en ook het vervolgtraject verliep prima.”

Goede contacten in Berlijn
“Diogenes Reizen kan, als je dat wilt, een complete reis voor je regelen. Inclusief vervoer, accommodatie en een excursieprogramma. We maken daar zoveel mogelijk gebruik van, maar regelden tijdens onze voorreis ook zelf al het nodige. Zo hadden we banen vastgelegd bij EastSide Bowling en gereserveerd bij twee restaurants. Maar verder lieten we veel door Diogenes regelen zoals een boottocht over de Spree en bezoeken aan verschillende musea. Uitbesteden scheelt enorm veel tijd en het werkt heel makkelijk, omdat je vooraf al vouchers krijgt. In Berlijn zelf hoef je dan nergens meer achteraan. Wat we ook merkten was, dat Diogenes Reizen een bekende is in Berlijn. Musea kennen Diogenes echt en andersom. Zo attendeerde onze contactpersoon ons op de mogelijkheid om voor twee kwartjes per leerling extra, een speciale rondleiding in het Jüdisches Museum Berlin te krijgen. Dat was zeer interessant, omdat we dingen te horen en te zien kregen die we anders gemist hadden. Dankzij de prima contacten die Diogenes in Berlijn heeft konden wij dat mooi meepikken.”

Geweldige chauffeur
“Dit jaar vertrokken we in de week vóór de herfstvakantie voor de tweede keer met Diogenes naar Berlijn.  Met 35 leerlingen en vier begeleiders. Wat de reis extra bijzonder maakte was onze buschauffeur. Een geweldige vent, die op een gegeven moment zelf een enorm boeiende excursie verzorgde. Hij nam ons op eigen initiatief mee naar de Bernauer Straße. De bouw van de Muur in 1961 bracht deze straat in het wereldnieuws. De huizen stonden namelijk in Oost-Berlijn, de stoep en de straat lagen in het westelijke deel.  Het museum, de buitenexpositie en een stuk van de Muur geven een prachtig beeld van hoe het was en onze chauffeur wist er enorm veel over te vertellen. Heel indrukwekkend!”

Zwemmen, bowlen en stappen
“De Berlijnreis maakt deel uit van een projectweek, met opdrachten voor de vakken Duits, Geschiedenis, CKV en Levensbeschouwing. Maar het is niet zo we alleen maar cultureel en historisch verantwoord bezig zijn. We organiseren altijd een bowlingavond en in het hostel is een zwembad waar de leerlingen elke dag kunnen zwemmen. Ook is er een discoavond in een club die op twee minuten lopen van het hostel ligt. Daar mogen tot 12 uur ’s nachts geen bezoekers ouder dan 18 jaar naar binnen. Er wordt streng op alcoholgebruik gelet en de leerlingen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene naar buiten. Het was ook voor ons begeleiders echt een ontspannen avond uit.”

Ieder jaar een ander programma
“Godfried Foppele besluit: “We zijn inmiddels al weer druk bezig met de reis voor volgend jaar. Bedenken welke programmaonderdelen we houden en wat we anders gaan doen. We willen namelijk geen standaardprogramma afdraaien. We luisteren dan ook goed naar wat de leerlingen willen. Vorig jaar waren we twee uur in het Jüdisches Museum en dat vonden ze te kort. Dat hebben we dus verlengd. Maar dit jaar vonden ze weer dat we wel erg veel musea op één dag deden. Dat neem je dan weer mee voor komend jaar. De onderhandelingen over het hostel zijn al weer in volle gang en met het programma komt het ook wel goed dankzij de de tips van Diogenes. En we hebben nu al aangeven dat we graag willen dat ‘onze’ chauffeur ook komend jaar weer meegaat. Want hij maakte onze werkweek wel heel erg bijzonder.”