Studentenvereniging SSR

Het is een druk jaar voor de studentenvereniging SSR-Leiden. 2011 staat namelijk helemaal in het teken van het 110-jarig bestaan. Een prima aanleiding voor het organiseren van onvergetelijke lustrumactiviteiten en spetterende feesten. Maar ook voor het maken van een meerdaagse buitenlandreis - voor het eerst sinds de oprichting van de vereniging in 1901.

De leden van de Lustrumcommissie pakten flink uit, samen met Diogenes Reizen.

“Het is al het hele jaar feest”, vertelt Nico Koekkoek, in het dagelijks leven student rechten, maar ook praeses van de lustrumcommissie van SSR-Leiden. “We hebben al de meest gekke dingen gedaan en georganiseerd. Feesten op parkeerterreinen middenin de stad bijvoorbeeld, workshops, symposia en niet te vergeten, ‘Gotcha’. Een geweldig waterpistoolgevecht door de hele stad en op de grachten, waar alle disputen van SSR aan meededen. Het jaar wordt straks afgesloten met twee lustrumweken… en ‘tussendoor’ zijn we ook nog vier dagen op reis geweest naar Berlijn!”

Een lustrum met het WOW-effect
“Eens in de 5 jaar pakt SSR-Leiden groots uit tijdens het lustrum” legt Nico uit. “Natuurlijk wil je als lustrumcommissie iets organiseren wat nog niet eerder gedaan is en waarmee je alle leden echt verrast. We gingen voor ‘het WOW-effect’. Zo kwamen we op het idee van een reis naar een stad ergens in Europa. Dat bleek in de 110 jaar van ons bestaan nog nooit georganiseerd te zijn. In eerste instantie wilden wij alles zelf regelen. Dat leek niet zo moeilijk. We kwamen er echter al snel achter dat het organiseren van een reis voor een grote groep toch wat meer voeten in de aarde heeft en vooral heel tijdrovend is.”

Financieel lage drempel
“Via via kwamen we in contact met Diogenes Reizen. En dat voelde meteen goed. We vroegen informatie aan over vier Europese steden en als antwoord kregen we vier uitgebreide offertes met daarbij een groot aantal voorstellen voor accommodaties, vervoersmogelijkheden en programmasuggesties. Uiteindelijk bleven voor ons Barcelona en Berlijn over, omdat die qua prijs het beste bij ons pasten. We wilden namelijk graag zoveel mogelijk leden mee krijgen en dus moest de drempel ook financieel zo laag mogelijk zijn. Het werd uiteindelijk Berlijn.”

Dikke plus voor Plus Hostel
“Op donderdag 14 juli vertrokken we 's ochtends vroeg in de stromende regen met de bus naar Berlijn. Maar eenmaal aangekomen scheen de zon volop. Meteen de eerste avond al stond er een kroegentocht op het programma, in de wijk Friedrichshain, vlak naast ons hostel. Een goed begin zullen we maar zeggen. Het Plus Hostel was trouwens top. Ik kende het al, omdat ik er al eens met een stel vrienden was geweest. Een goede keus van Diogenes Reizen dus. Het is groot, al merk je daar niks van. Alles is nieuw en er is zelfs een zwembad. En helemaal leuk is de binnenplaats, waar konijntjes lopen. Van ons krijgt Plus Berlin een dikke Plus”, lacht Nico.

Gezamenlijk slotdiner
“In het programma hadden we bewust veel vrije tijd ingebouwd om op eigen gelegenheid de stad te verkennen. De groep was namelijk heel divers. Leden van verschillende disputen gingen mee en er heerst toch altijd een gezonde rivaliteit tussen de disputen. We wilden dan ook dat iedereen die dat wou gewoon met een eigen groepje op pad zou kunnen gaan. Zelf ben ik ondermeer in het Filmmuseum geweest en op zaterdag zijn we op bezoek geweest bij een Master Brewer, die in zijn café zijn eigen bier brouwt. Hij leidde ons rond door zijn brouwerij, vertelde over het brouwproces en liet ons natuurlijk zijn bier proeven. Op zondagavond hebben we de reis gezamenlijk afgesloten met een slotdiner. Het restaurant had Diogenes voor ons gereserveerd. Na het heerlijke Berlijnse buffet zijn we 's nachts met de bus weer naar Leiden gereden. We gingen dus vroeg weg op donderdag en zondagavond laat terug. Op die manier konden we optimaal profiteren van de tijd die we hadden in Berlijn.”

Een echte professional
Nico besluit: “studentenvereniging SSR-Leiden is een van de vijf grote gezelligheidsverenigingen die de stad rijk is. Met 700 leden is SSR groot genoeg om een volwaardig studentenleven te bieden, maar ook klein genoeg om als lid niet te verdrinken in de massa. We staan vooral bekend als een vereniging waar alles kan, maar niks moet. Wat dat betreft lijken we veel op Diogenes Reizen. Ook bij hen kan alles, maar je moet niks. Je krijgt prima adviezen en ze bieden volop keuze, maar uiteindelijk bepaal je zelf wat je wel en wat je niet wilt. En daarna wordt alles gewoon top geregeld. Daaraan herken je de echte professional.”