Studievereniging Technische Bedrijfskunde

De studievereniging van de Inholland-opleiding Technische Bedrijfskunde in Alkmaar bestaat pas een klein jaar, maar telt nu al ruim 80 leden en een groot aantal sponsors. Dankzij de populariteit van de vereniging kon het bestuur al tal van activiteiten organiseren. Met als voorlopig hoogtepunt de studiereis naar Berlijn.

Het werd een intrigerende ontdekkingsreis langs sigarettenfabrieken, ambulanceproducenten, vliegvelden, de Berlijnse onderwereld en meer…..

Remco Bouma, derdejaars student Technische Bedrijfskunde en bestuurslid van Studievereniging TBK is eerlijk: “Alkmaar is niet meteen de meest bruisende studentenstad van Nederland. Vandaar dat afgelopen jaar het idee ontstond om een studievereniging op te richten. Geen vereniging waar alleen maar gefeest wordt, maar waar ook aandacht is voor studie gerelateerde activiteiten. Die combinatie zochten we ook in onze eerste internationale reis naar Berlijn.”

Berlijn heeft studenten veel te bieden
“Technische Bedrijfskunde is een studie waarmee je redelijk gemakkelijk ook in buitenland aan de slag kunt. Internationalisering is dan ook een van de speerpunten van de vereniging, ook omdat juist dat onderdeel een beetje onderbelicht blijft tijdens onze studie. Een internationale reis stond dan ook hoog op de prioriteitenlijst van de vereniging en dat het uiteindelijk Berlijn werd, sprak voor zich. Berlijn is een hippe, jonge stad die studenten veel te bieden heeft. Naast het bruisende uitgaansleven herbergt de stad namelijk ook veel bedrijven die vaak prima stagemogelijkheden bieden. We konden dus het nuttige met het aangename verenigen.”

Zelf doen of ontstressen?
Remco vervolgt: “In eerste instantie wilden we de reis zelf organiseren. Maar we ontdekten al snel dat dat een arbeidsintensieve en tijdrovende opgave zou worden. Neem alleen al het leggen en onderhouden van contacten met een busmaatschappij, het zoeken van een hotel of het regelen van excursies. Tel daar bij op dat we ook nog een aantal bedrijfsbezoeken wilden organiseren en je snapt dat we al snel op zoek gingen naar een organisatie die ons een beetje zou kunnen ‘ontstressen’. Via een docent kwamen we in contact met Diogenes Reizen en daar snapten ze precies wat een groep studenten van onze leeftijd belangrijk vindt.”

Waardevolle ervaring voor studenten
Diogenes regelde de busreis en boekte kamers in het moderne All In Hostel in het hart van de trendy Berlijnse wijk Friedrichshain. Dicht bij bars, boetieks en restaurants en een prima uitvalsplek om de stad te ontdekken. Diogenes regelde daarnaast ook tal van activiteiten in Berlijn zelf. Zo gingen we een avondje relaxen in Tropical Island, een enorm zwembadcomplex in een oude Zeppelin fabriek, en we kregen een Nederlandstalige toer door de Berliner Unterwelten. Een labyrint van historische kelders en gangen, die tijdens de tweede wereldoorlog dienst deden als schuilkelders. Ook het bezoek aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen werd geregeld door Diogenes. De groep raakte tijdens de rondleiding zichtbaar geroerd door de indringende verhalen over wat zich in het kamp heeft afgespeeld. We vonden de rondleiding een waardevolle ervaring en een echte aanrader voor studenten.”

Geen taalbarrière, een eye-opener
“Zelf regelden we ook het nodige. Zo wilden we gezelligheid, een biertje pakken, een hapje eten en wat highlights zien zoals Checkpoint Charlie, de Reichtag en de Berliner Dom. Maar we wilden vooral ook studiegerichte activiteiten ondernemen. Zo brachten we op de heenweg al een bezoek aan Ambulanz Mobile, een producent van Ambulances. Ook bezochten we Philip Morris, waar een knap staaltje productiemanagement resulteert in de productie van maar liefst 18.000 sigaretten per minuut. Ook gaaf was de rondleiding over de nieuwe vliegveld van Berlijn, Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt, een bouwplaats met een omvang van 2000 voetbalvelden. Daarnaast brachten we een bezoek aan de Nederlandse ambassade, was er een uitwisseling met studenten van de Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin en kregen we een ontzettend bevlogen college over nieuwe combinatie van marketing en media van een geweldige professor. Wat al die bezoeken en activiteiten uiteindelijk zeker opleverde, was dat de studenten ontdekten dat Duits praten en verstaan helemaal niet zo moeilijk is als vooraf werd gedacht. Het viel enorm mee met de taalbarrière, dat was echt een eye-opener.”

Relaxed op reis
“Uiteindelijk was het een geweldige reis, die helemaal voldeed aan wat wij vooraf bedacht en gehoopt hadden. Diogenes Reizen dacht goed mee en kwam steeds met interessante voorstellen waar we wat mee konden. Wat opviel was, dat ze heel goed zijn ingespeeld op de doelgroep studenten. Ze weten wat interessant en leuk is voor onze leeftijdscategorie. En ook heel belangrijk is dat ze je heel veel uit handen nemen waardoor je echt ontstresst raakt. Je kunt natuurlijk alles proberen zelf te regelen en als je dan maar lang genoeg bezig bent, dan kom je misschien best een tientje goedkoper uit. Maar is dat dan de sores en de investering in tijd waard? Ik vind van niet. Nu wisten we gewoon zeker dat alles goed geregeld zou zijn, waardoor ook ík lekker relaxed op reis kon!”