Blariacumcollege

Een buitenlandreis met een sinister tintje

Ze sliepen in een oud politiebureau, overleefden de pest in de London Dungeon, volgden het spoor van Jack the Ripper in donkere steegjes en bezochten ook nog de musical Thriller op West End. De buitenlandreis voor de vierdejaars havo en vwo van het Blariacumcollege mocht dus gerust een beetje sinister genoemd worden. Georganiseerd door Diogenes Reizen.

Conny van Doorn, Docente Engels op het Blariacumcollege in Venlo, raakt niet uitgepraat over de Londenreis die ze dit jaar voor de tweede keer mocht organiseren. “Toen ik vier jaar geleden op het Blariacum kwam werken, kreeg ik de buitenlandreis voor havo en vwo op mijn bord geschoven. Mijn voorganger regelde het altijd zelf, maar dat zag ik niet zo zitten. Dat moest toch gemakkelijker kunnen? En toen herinnerde ik me mijn eigen studententijd en een studiereis naar Schotland, georganiseerd door Diogenes Reizen. Die heb ik toen meteen gebeld.”

Samen bedacht, geregeld door Diogenes
“Op het Blariacum kunnen de vierdejaars havo en vwo het ene jaar kiezen voor bestemmingen als Londen en Parijs en het jaar erop voor bijvoorbeeld Berlijn en Praag. Dit jaar stond Londen weer op het programma en ook nu weer nam ik meteen contact op met Diogenes. Ik had op basis van het programma van twee jaar geleden alvast op papier gezet wat we dit jaar wilden. Diogenes ging vervolgens aan de slag met het regelen van ons wensenlijstje. Daar hoefde ik me niet druk meer om te maken.”

Overnachten in een oud politiebureau
“De reis met de bus en boot verliep prima. We hadden dezelfde chauffeur gevraagd als twee jaar geleden, omdat dat zo’n leuke en punctuele vent was. Dat was snel geregeld. Hetzelfde hotel als destijds was lastiger. Dat lukte niet omdat ze daar midden in een verhuizing zaten. Diogenes regelde vervolgens een werkelijk geweldig alternatief; het Clink78 Hostel, gevestigd in een oud, maar helemaal opgepimpt politiebureau. Wel iets buiten het centrum, maar vlakbij een metrostation. Dit was echt een superaccommodatie. Hier willen we over twee jaar absoluut weer zitten!”

Je toont je voucher en kunt naar binnen
“Het programma van de vijfdaagse reis werd van A tot Z door Diogenes geregeld”, vervolgt Conny. “En juist tijdens de maanden voorafgaand aan de reis merk je hoe goed ze dat doen. Op de dag van aankomst verzorgden de begeleidende docenten eerst zelf een korte stadswandeling, waarna we met de groep van 49 leerlingen de London Eye in konden. Diogenes had alvast de vouchers geregeld en we konden vrijwel meteen instappen. Dat is zoiets fijns. Dat je vooraf al voor alle activiteiten en attracties die je gaat bezoeken vouchers krijgt van Diogenes Reizen. Eenmaal in Londen hoef je niks meer te regelen, uit te leggen of te doen. Je toont je voucher, krijgt de toegangsbewijzen en je kunt naar binnen.”

London Dungeon en Jack the Ripper
“De dagen erna bezochten we ondermeer de London Dungeon. Een aanrader. Ik dacht dat het vooral een  heel groot spookhuis was, maar dat was allesbehalve waar. Je loopt echt door de geschiedenis van Londen. Natuurlijk is het af en toe best eng, maar een bezoek heeft toch zeker ook historische en educatieve waarde. Zo liepen we bijvoorbeeld door middeleeuwse straatjes waar de pest was uitgebroken. Je rook de ziekte echt. Dat was toch wel heel bijzonder. Een andere topper was de Jack the Ripper Tour, die we ‘s avonds maakten door de donkere steegjes van Oost-Londen. Het was hartstikke koud, maar de leerlingen hingen aan de lippen van de twee Engelse gidsen. Die maakten er echt iets heel gaafs van.”

Musical, museum en shoppen
“Wat je natuurlijk ook echt moet doen als je in London bent, is het bezoeken van een musical, vind ik. Twee jaar geleden gingen we naar de Lion King, dit jaar kozen we voor Thriller. Een musical waarin alle liedjes van Michael Jackson langskomen. Het was een mooie show en voor de leerlingen enorm leuk om eens in een theater op West End te zijn. Verder hebben we ook nog  St. Paul’s Cathedral bezocht en beklommen en zijn we in het Natuurhistorisch Museum geweest. En tot slot hebben we de leerlingen nog een middag vrijaf gegeven om op eigen houtje de stad te ontdekken. Leuk was, dat we nog wat budget over hadden. Dat hebben we gepind en verdeeld onder de leerlingen, zodat ze nog een zakcentje hadden om te shoppen.”

Griezelig thema, onvergetelijke reis
Conny besluit: “We vetrokken zonder vertraging op maandagochtend vanuit Venlo en op donderdagavond stond om exact de afgesproken tijd onze chauffeur al weer op ons te wachten in Londen om ons terug te brengen naar Dover voor de oversteek naar Calais. Nu ik de reis nog eens navertel, merk ik dat er best een sinister tintje aan de week zat, kijkend naar wat we allemaal gedaan en bezocht hebben. Best leuk eigenlijk, zo’n griezelthema. Maar het was bovenal een onvergetelijke reis, waar de leerlingen ook nu nog heel vaak over napraten.”