Internationaal College Edith Stein

Het Internationaal College Edith Stein in Den Haag is een school waar niet zwart-wit wordt gedacht, maar die volop ontwikkelingskansen geeft aan kinderen met elke denkbare achtergrond. Die zie je ook terug op de afdeling Versterkt Taal Onderwijs Engels. Een veelkleurige groep leerlingen variërend in leeftijd van 13 tot 18 jaar, die samen op werkweek gingen naar Londen. Diogenes Reizen organiseerde een echte verrassingsreis.

“Ieder jaar gaan we met de VTO leerlingen van klas 1 tot en met 6 vier dagen naar Londen”, vertelt docente Gitta Possehl. “Het is altijd een heel gevarieerde club, omdat we een multiculturele school zijn. Diogenes Reizen organiseert de reis al jaren. Ze kennen ons ondertussen heel goed en weten precies wat we wel en wat we niet willen. Zij denken overal aan en ze begrijpen ook dat onze leerlingen niet altijd de makkelijksten zijn. Dan melden ze zich wel aan voor de reis, maar zeggen op het laatste moment toch af. Omdat ik door andere werkzaamheden soms chaotisch kan zijn, lost Diogenes dit altijd ontzettend soepel op.”

Tussenexcursie naar Canterbury
“Ik kom ieder jaar met een wensenlijstje bij Diogenes. Ik vertel mijn budget per leerling en geef aan hoe we de reis willen invullen. Met die wensen gaat Diogenes dan aan de slag. Maar ze voeren niet alleen uit wat ik vraag, ze komen ook met alternatieven en leuke excursietips. Zo stoppen we op de heenweg altijd ergens voor een tussenexcursie. Dit jaar bezochten we het beroemde middeleeuwse stadje Canterbury, vooral bekend van de kathedraal, de zetel van de aartsbisschop van Engeland.”

Geen patrouille lopen
“In Londen maken we altijd gebruik van gastgezinnen. We willen de leerlingen verplichten zoveel mogelijk Engels te spreken tijdens de reis. Sommigen vinden dat eng, terwijl anderen het juist hartstikke leuk vinden. Het is natuurlijk ook wel een beetje afhankelijk van waar je terecht komt. De leerlingen zitten gelukkig nooit ergens alleen. Voor ons docenten is de keuze voor gastgezinnen trouwens fijner dan wanneer we met z’n allen in een hotel of hostel zouden zitten. Ik vind het leuk om met de kinderen op te trekken, maar om nou ‘s avonds ook nog patrouille te moeten lopen gaat me wat ver”, lacht Gitta.

Executive seats in het Arsenalstadion
“De tweede dag bezochten we het Arsenal Stadion. Een aansprekende voetbalclub, zeker nu Robin van Persie daar speelt. Je zou het misschien niet zeggen, maar echt iedereen vond de rondleiding die we daar kregen geweldig, zowel de jongens als de meisjes. Het bezoeken van een voetbalstadion was een tip van een sportdocent bij ons op school. Het is een prachtig stadion en je komt op plekjes waar anderen nooit komen. De kleedkamers bijvoorbeeld, maar ook bij de executive seats. Het is toch wel bijzonder om even in zo’n luxe stoel te mogen zitten.”

Musical binnen budget
“Ook brachten we dit jaar een bezoek aan het Globe Theatre, de replica van het oude Shakespeare theater en natuurlijk was er tijd om lekker te shoppen in Londen. En wat ook op het programma stond was een musical op West End; Dreamboats & Pettycoats. Dat is dan weer een tip van Diogenes Reizen. Musicals zijn er namelijk in alle soorten, maten en prijsklassen. Deze was gelukkig nog een beetje betaalbaar. Daar houdt Diogenes dan rekening mee.”

De ooohh-factor
Gitta Possehl besluit: “Het leuke aan deze reis was, dat we de leerlingen vooraf niets verteld hebben over wat we zouden gaan doen in Londen. Dat wilden we geheim houden en zo werd het dus een echte verrassingsreis. Als we dan ‘s ochtends vertelden wat we die dag gingen doen dan was iedereen direct enthousiast. ‘De ooohh factor’ noem ik dat. Van ‘Ooohh, wat leuk’. En dat was de Londen-reis dit jaar zeker, met dank ook aan Diogenes Reizen natuurlijk.”