Merlet College

Voor leerlingen gaat de Franse taal pas echt leven als ze in Frankrijk zijn. Vanuit die logische gedachte organiseert de sectie Frans van het Merlet College in Grave al jaren een vierdaagse reis naar Parijs voor de eindexamenleerlingen van mavo 4 en havo 5. Diogenes Reizen vindt altijd de juiste mix tussen educatie en gezelligheid.

“Frans is een lastige taal.” Birgit Butselaar, docente Frans van het Merlet College in Grave, is daar heel eerlijk over. “Dat is ook niet zo vreemd. Engels is een taal waar leerlingen dagelijks mee in contact komen. Op tv bijvoorbeeld, maar ook in games en muziek. Frans leeft wat dat betreft veel minder. Vandaar dat de sectie Frans bij ons op school het heel belangrijk vindt om eindexamenleerlingen in contact te brengen met de taal, daar waar hij gesproken wordt. Parijs is dan natuurlijk de perfecte bestemming.”

Internationalisering is belangrijk
“Het is goed dat leerlingen over grenzen heen leren kijken”, vindt Birgit Butselaar. “Internationaliseren in het onderwijs is vooral je wereld vergroten en kennis maken met nieuwe culturen, waarden en normen. Daar heb je later echt wat aan en daarom organiseren we die buitenlandreizen. Het liefst zou ik leerlingen al, voordat ze een vakkenpakket kiezen, kennis laten maken met een stad als Parijs. Op die manier kun je ze volgens mij nog sneller over de streep trekken om voor het vak Frans te kiezen. Een taal ervaren is vaak ontdekken hoe leuk een taal kan zijn.”

Bustour langs de highlights
“Tijdens onze Parijs-reizen komen natuurlijk de bekende bezienswaardigheden aan bod. Zo organiseert Diogenes Reizen altijd een trip naar Versailles en een bustour door de stad langs highlights als de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het Louvre en La Défense. We stoppen bij een aantal van die monumenten en laten de leerlingen dan vrij, zodat ze zelf kunnen beslissen wat ze gaan doen of bekijken. In de lessen hebben ze al opdrachten gemaakt over de verschillende monumenten. Ze weten er dus al veel vanaf. Wat ons betreft is het dan niet nodig om ze ook tijdens zo’n stadstour nog te overvoeren met informatie.”

Boottocht over de Seine
“Wat Diogenes Reizen ook voor ons regelt zijn de kaartjes voor een boottocht over de Seine. Dat is altijd een van de hoogtepunten van de reis, want het is natuurlijk prachtig om door die schitterend verlichte stad te varen. We verwachten overigens niet, dat onze leerlingen vier dagen lang Frans spreken, maar je ziet toch dat ze er wat van opsteken. Tijdens de boottocht wordt er in het Frans uitgelegd wat er te zien is en af en toe worden er Franse chansons gedraaid. Je ziet de leerlingen dan altijd even extra opveren, zeker als het liedjes zijn die ik in de klas behandeld heb.”

Franse karaokehits
“De avond voor vertrek stond dit jaar in het teken van een bezoek aan een karaokebar. Daar werd enorm naar uitgekeken. Ook met dit soort activiteiten proberen we het educatieve te combineren met het aangename. Het is logisch dat onze leerlingen zelf Engelstalige nummers uitzoeken om te zingen. Maar de Franse bezoekers in de bar kozen voornamelijk Franse hits. En dan pikken de leerlingen toch weer wat van de taal op als ze de teksten meelezen op het scherm.”

Diogenes kent de weg
“Dat wij al jaren kiezen voor Diogenes Reizen heeft vooral te maken met de ontspannen en persoonlijke manier van zakendoen. Er is veel mogelijk en er wordt altijd heel goed rekening gehouden met ons budget, dat beperkt is. Ik vind Diogenes erg sterk in het aanbieden van een reisprogramma inclusief accommodatie waarvan de prijs/kwaliteitverhouding goed is. In Parijs is het bijvoorbeeld lastig om een restaurant te vinden waar je voor een schappelijke prijs lekker kunt dineren. Veel eetgelegenheden zijn toch vooral erg gericht op toeristen. Diogenes wist echter een restaurant te vinden waar we voor een nette prijs prima hebben gegeten. En dan zou ik nog bijna het hotel vergeten dat Diogenes ons adviseerde. Op internet zag dat er eigenlijk niet zo goed uit, maar in werkelijkheid was het een prima hotel. Niet overdreven luxe, maar wel schoon en netjes. Ook daaruit blijkt wel dat Diogenes Reizen de weg in een stad echt goed kent!”