Friesland College

De leerlingen aan het Friesland College die de opleiding MBO Toerisme volgen, verwachten natuurlijk wel wat van hun studiereizen. Ze worden immers klaargestoomd voor een functie in de toeristische sector. Voor reiscoördinator Steffen Pilkes is variëteit dan ook heel belangrijk. Net als voor Diogenes Reizen, die al meer dan vier jaar verschillende soorten reizen voor het College verzorgt

De afdeling MBO Toerisme van het Friesland College organiseert jaarlijks vier studiereizen via Diogenes Reizen, voor elk leerjaar één. De reizen variëren van een rondje Nederland tot trips naar de Algarve, Rome en Berlijn. Docent economie en toerisme Steffen Pilkes organiseert al vier jaar de reis naar Barcelona. Hij roemt de prettige samenwerking met Diogenes en de anders-dan-anders aanpak.

Inlevingsvermogen
“Een goede studiereis rust op drie pijlers”, vindt Steffen Pilkes. “Het budget is natuurlijk leidend, daarnaast moet het programma genoeg variëteit bieden en tot slot is de accommodatie heel belangrijk. Daarmee valt of staat het succes van de reis. Voordat we met Diogenes in contact kwamen, hebben we via een andere reisorganisatie wel eens in een achterbuurthotel in Barcelona gezeten. Diogenes Reizen toont gelukkig meer inlevingsvermogen. Zij kennen de weg in de stad en snappen dat een hotel niet al te luxe hoeft te zijn, als de locatie maar centraal is.”

Ervaringen opdoen
“Wij leiden studenten op voor een baan in het reiswezen. Je moet dan denken aan stewardessen, reisbureaumedewerkers, hotelreceptionisten of medewerker bij de ANWB of VVV. Omdat de opleiding zo breed is, wil je je leerlingen tijdens een studiereis zoveel mogelijk facetten van hun vak laten proeven. Je wilt ze beelden op hun netvlies geven die ze nooit meer vergeten en dingen laten ervaren die ze tijdens een gewone vakantie niet meemaken. Diogenes Reizen snapt dat als geen ander.”

Contacten leggen
“Ik bepaal zelf het programma van de reis, maar doe voor het vervoer en de accommodatie altijd een beroep op Diogenes Reizen. En ook voor het leggen van contacten ter plaatse is Diogenes Reizen van onschatbare waarde. Zo regelen ze bijvoorbeeld een bezoek aan de ANWB-centrale in Barcelona, leggen ze contacten met local agents voor lezingen en laten we ons adviseren over goede restaurants en stadswandelingen.”

Bijzonder reisvoorstel
“Adviseren is een heel sterk punt van Diogenes Reizen. Zo hebben we onlangs een prachtig reisvoorstel ontvangen waarin nog meer variatie zit dan we al gewend waren. Om zoveel mogelijk kanten van de reiswereld in een reis te stoppen, bedacht Diogenes Reizen een trip naar Marseille. Op de heenweg met de TGV, ter plaatse een cruiseschip bekijken en uiteindelijk met het vliegtuig weer terug. Ook op die manier zorgt Diogenes er voor dat wij onze leerlingen elke reis opnieuw een schat aan ervaringen mee kunnen geven waar ze later heel veel aan hebben.”