EuroPort Business School

EuroPort Business School is een particulier opleidingsinstituut, dat hoogwaardige mbo-, bachelor- en masterstudies biedt op het gebied van economie, handel en marketing. De Rotterdamse vestiging van EPBS, dat ook vestigingen heeft in Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Groningen, Beijing en Praag, organiseert jaarlijks een introductiereis naar Praag voor de eerstejaars studenten. Belangrijk is dat de trip zowel cultuur, zaken als ontspanning biedt. Diogenes Reizen mixte alle wensen tot een smaakvolle studiereis.

Docent Jacco Stolker, verantwoordelijk voor de organisatie van de reis, komt al jaren in Oost-Europa. Hij vertelt: “Ik geef les op de Europort Business School, maar verzorg via mijn eigen bedrijf ook NIMA opleidingen in onder meer Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan en Wit-Rusland. Ik ben dus aardig thuis in het voormalig Oostblok en het sprak dan ook voor zich dat ik de introductiereis naar Praag zou organiseren. We oriënteren ons ook wel op andere bestemmingen, maar Praag is en blijft relatief goedkoop en heeft veel te bieden op cultureel gebied.”

Bedrijfsbezoeken voor 50 studenten
Jacco vervolgt: “Voordat het eerste trimester wordt afgesloten, gaan we met alle eerstejaars naar Praag. We pakken de highlights, maar willen ook een aantal bedrijven bezoeken. Dat ging dit jaar helaas niet helemaal zoals we graag wilden. We waren domweg te laat met het maken van afspraken. Natuurlijk hadden we Diogenes kunnen vragen die bedrijfsbezoeken te organiseren. Maar wij vinden dat we het aan onze stand verplicht zijn om zelf de contacten met nationale en internationale bedrijven te leggen en te onderhouden. We zijn immers een Business School. We hebben nog geprobeerd iets te regelen met Philips en Unilever, maar op korte termijn kunnen dat soort multinationals niet zo maar tijd vrij maken voor een groep van 50 Nederlandse studenten. Gelukkig waren er nog genoeg andere dingen te beleven in Praag.”

Cultuur en ontspanning
“Dit jaar was de eerste keer dat we met Diogenes Reizen op pad gingen. We vroegen offertes aan bij verschillende bedrijven, maar Diogenes kwam met het meest complete aanbod. Ze lieten zien dat ze meer kunnen dan alleen het regelen van een standaard busreis plus een hotel. Juist het feit dat ze ook een heel programma kunnen samenstellen en regelen sprak ons aan. En daar hebben we dan ook volop gebruik van gemaakt. We vinden het belangrijk dat onze studenten tijdens de trip ook werken aan hun algemene ontwikkeling. Jonge mensen in de leeftijdscategorie van 17 tot 21 jaar hebben hun neus toch vaak meer naar de biertap gericht dan naar iets anders. Het is onze taak om hen toch wat mee te geven. Dus bekijken we de hoogtepunten van de stad door een stadswandeling met een gids te doen en maken we een boottocht over de Moldau. Ook bezoeken we voormalig concentratiekamp Theresienstadt, wat toch enorm veel indruk maakt. En Diogenes regelt ook sportieve activiteiten zoals mountainbiken, klimmen en paintballen.”

Vriendschap en gastvrijheid
Wat ik mijn studenten vooral ook wil laten proeven in Praag zijn bepaalde cultuurverschillen tussen Oost- en West-Europa. Juist omdat ik er vaak kom, weet ik dat een Oost-Europeaan heel anders omgaat met vriendschappen en gastvrijheid. Nederlanders zijn veel meer berekenend in hun contacten. Als wij bezoek krijgen en we hebben nog een goede fles wijn en een redelijke fles wijn staan, dan schenken we de redelijke wijn aan onze gasten. Bij een Oost-Europeaan zou dat niet in zijn hoofd opkomen. Als daar gasten komen, dan krijgen die het beste van het beste. En er is altijd plek om te blijven slapen. Ook al hebben de mensen niets, met een fles wodka en een schaaltje tomaten kunnen ze al een feestje bouwen. Voor hun gasten halen ze echt alles uit de kast. Ik vind dat wij daar nog wel wat van kunnen leren.”

Volgend jaar weer
“Over Diogenes Reizen overigens niks dan lof”, besluit Jacco Stolker. “Zij voelen zich duidelijk net zo thuis in Tsjechië als ik. Dat is prettig om te ervaren. De hele reis was tot in de puntjes geregeld met een prima busreis, een lekker centraal gelegen hotel en een compleet en gevarieerd programma. Volgend jaar weer wat mij betreft. Ik laat de hele reis graag door Diogenes Reizen organiseren. En de bedrijfsbezoeken? Die regel ik toch zelf. Maar deze keer gewoon op tijd, zoals het hoort.”