6X waarom jullie schoolreis zo belangrijk is

16-01-2020 12:00
6X waarom jullie schoolreis zo belangrijk is

Op schoolreis gaan is leuk. De zogenaamde 'fun factor' is hoog waardoor het vaak voelt als een mini-vakantie. Echter is dit niet het enige doel van de schoolreis. Er zijn namelijk nog veel meer redenen waarom die schoolreis zo belangrijk is voor de leerlingen. Benieuwd waarom? Lees dan snel verder!

1. Persoonlijke ontwikkeling

Een paar dagen van huis, weg uit je vertrouwde omgeving, is voor iedereen wel eens goed. Slapen in een ander bed, geen ouders die je wakker maken en niet je standaard boterham met kaas. De leerling bevindt zich in een andere omgeving waardoor ze uit hun comfortzone stappen. Zo leren ze om te gaan met onbekende situaties. Ze moeten zelf ondernemen en initiatief nemen. Leren om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen in een onbekend land. Zo zien ze net even wat meer van de wereld dan alleen ons kleine kikkerlandje. En dat draagt natuurlijk bij aan de persoonlijke ontwikkeling!

2. Taal

Door een schoolreis naar het buitenland te organiseren kom je continu in contact met mensen die een andere taal spreken. Zo kom je in aanmerking met bijvoorbeeld de Engelse-, Franse-, of Duitse taal. Vaak is het voor de leerlingen wat onwennig, maar oefening baart kunst! Zorg ervoor dat ze zélf aan de slag gaan met de taal. Denk bijvoorbeeld aan een wandeltocht of speurtocht in Londen waarbij de leerlingen zelf aan locals de weg moeten vragen. Zo ontwikkelen de leerlingen hun taalvaardigheden spelenderwijs.

 

3. Samenwerken

Tijdens de schoolreis heb je veel momenten waarbij samenwerken van belang is. Met je klasgenootjes tenten bouwen in de Ardennen vergt enige samenwerking. Een speurtocht door het centrum van Praag ook. Je doet dingen samen en leert elkaar op een informele wijze kennen. Daarnaast leren ze met elkaar om te gaan op een respectvolle manier. In de avond kletst iedereen met elkaar en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Er ontstaan banden tussen leerlingen onderling, maar ook tussen de leerling en docent. En dat is mooi om te zien!

4. Geschiedenis en cultuur

Bij veel scholen staat het educatieve aspect centraal tijdens de schoolreis. Leerdoelen worden opgesteld of er zijn opdrachten welke de leerlingen voor, tijdens of na de reis moeten maken. Zo zijn er veel groepen die bijvoorbeeld Berlijn bezoeken om meer te leren over de Tweede Wereldoorlog. Of scholen die Rome bezoeken om haar rijke kunstgeschiedenis. Door op schoolreis te gaan verbreed je de kennis van de leerlingen. Naast de specifieke bezienswaardigheden per land leren ze om te gaan met diverse culturen. Hoe werkt het precies in het land? Wat zijn de normen en waarden? Wat is geschiedenis? Al met al een leerzaam uitstapje voor zowel de leerling als voor de docent.

5. Traditie

De schoolreis kunnen we niet meer wegdenken uit de Nederlandse maatschappij. Een zak snoep voor onderweg, spelletjes in de bus en aan het einde van de week helemaal kapot: elke schoolreis heeft zo haar eigen charme. Een uitstapje naar het zonnige Barcelona of het culturele Krakau wordt elk jaar weer met enthousiasme georganiseerd. Op z'n tijd verandert de bestemming misschien, maar de schoolreis blijft altijd bestaan.

6. Gezelligheid

Een van de belangrijkste redenen om op schoolreis te gaan is toch wel de gezelligheid. Met z’n allen in de bus of het vliegtuig stappen om nieuwe ervaringen op te doen. Samen beleven. Samen ontdekken. Terugkomen met allerlei nieuwe verhalen die je graag met het thuisfront wilt delen. Want dat is waar het allemaal om draait: de ervaring!