Valencia heeft het allemaal

07-02-2020 13:05
Valencia heeft het allemaal

Zon, zee, cultuur, natuur! Valencia heeft het allemaal en ik mag het gaan beleven!

Dag 1 Het historisch centrum
Zodra we het airport verlaten komt er direct een deken van warme lucht over ons heen. Heerlijk, wat een zonnige dag! Een vriendelijke taxichauffeur brengt ons naar het hotel. Inchecken, zomerse kleding aan en hop de stad in!

Ons hotel bevindt zich midden in het oude centrum, we lopen daardoor snel een prachtig plein op, het ‘ Plaza de Virgen.’ Mijn eerste indruk? Wauw, wat is Valencia prachtig! Er staat een grote fontein met prachtige beelden ten midden van het plein. Overal staan er toeristen foto’s en selfies te maken. Er zijn diverse terrassen aanwezig en veel mensen zijn heerlijk lunchen. De heerlijke geuren van tapas komt ons tegemoet. Tegenover de fontein staat de ‘Cathedral de Valencia.’ Deze kathedraal is overwegend gotisch. Vroeger was dit een Romeinse tempel en later een moskee. Naast het indrukwekkende interieur kan je ook naar boven toe met een trap om vervolgens een prachtig, panoramisch uitzicht te krijgen over de gehele stad.

Iedere donderdag (behalve op feestdagen) om 12 uur, is er bij de Deur van de Apostelen van de kathedraal van Valencia een eeuwenoude traditie bij te wonen: het Watertribunaal. Het Watertribunaal van de Weilanden van Valencia, Immaterieel Cultureel Werelderfgoed sinds 2009, is de oudste gerechtelijke instantie die bestaat in Europa. De vertegenwoordigers ervan, acht landbouwers zitten in een cirkel op stoelen uit de 17e eeuw en spreken recht ten overstaan van een nieuwsgierig publiek. Honderden mensen, waaronder veel jonge studenten willen dit aanschouwen. Tot op de dag van vandaag is hun vonnis bindend, zeer interessant om bij te wonen! In een zijstraatje zien we ineens pittoresk pleintje. Het ‘Round Square.’ Het is niet heel lastig te zien waaraan dit pleintje zijn naam te danken heeft. Het is klein, maar sfeervol. Er zijn hier voornamelijk toeristenwinkeltjes en wat eettentjes. Leuk om even te gezien te hebben.

Als we hier weer verder lopen komen we uit bij ‘Plaza del Mercado.’ Een bezoek aan een overdekte markthal mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een reis naar een Spaanse stad! En dit is er niet zo maar een, maar de grootste van Europa! Het valt me op dat ik ook maar weinig supermarkten tegenkom. Nu ik hier naar binnenloop snap ik dat wel. Wat een heerlijke, verse ingrediënten hebben ze hier. We besluiten een lekker vers sapje te nemen en neuzen lekker rond. Heerlijk al die kleuren en geuren!

Het is alweer tijd voor het diner. En wat eet je in een Spaanse stad? Juist, tapas! In een smal steegje vonden we een leuk uitziend, gezellig druk restaurantje. Wat hebben we hier heerlijk gegeten! En wat hierbij echt niet mag ontbreken is het heerlijke drankje ‘Agua de Valencia.’ Het lokale drankje van Valencia. Dit is Cava, Cointreau en sinaasappelsap gemengd. Werkelijk heerlijk.

Voor het avondprogramma is het zeker de moeite waard om een drankje te doen in de wijk del Carmen, het uitgaansgebied van Valencia. Dit is echter wel anders dan een drukke barstreet, zoals we die vaak zien. Dit is knus, gezellig en Spaans. Er komen hier veel locals en er hangt hier een heerlijke sfeer.

Dag 2 Fietstour
Na een heerlijk ontbijtje staan de fietsen ons op te wachten. Valencia heeft namelijk veel aangelegden fietspaden, dus het is veilig en leuk om de stad per fiets te ontdekken. Onze tour begint bij de Serranos Towers. De constructie van de Torens werd begonnen in 1392 door Pere Balaguer, ze werden gebouwd als defensie van één van de meest gebruikte ingangen van het oude Valencia. In 1865 werden de muren afgebroken. Vanaf 1586 tot 1887 werden ze gebruikt als gevangenis van adel. Later werd het achterste gedeelte van de Torens ontdekt en vanaf de Plaza de los Fueros kan je vijf zalen, met spitsbogen en ribgewelven waarnemen. De torens zijn een schitterend voorbeeld van de gotische architectuur.

We steken over en is daar direct een fietspad richting het ‘Turia Park’. Het is prachtig en heerlijk om doorheen te fietsen. Overal is wel iets te zien. Jardines del Turia is een van de grootste natuurlijke stadsparken van Spanje van meer dan negen kilometer die de stad doorkruist met bezienswaardigheden, zones om te sporten en romantische hoekjes waarin je kunt verdwalen.

Tijdens het parcour zijn er allerlei interessante haltes, zoals het muziekpaleis Palau de la Música, met een compleet jaarlijks programma. Heel interessant voor koren. Ook de seagways zie je overal, een groot vervoersmiddel van de bewoners van Valencia, maar zeker ook leuk om te huren met een groepsreis. Op het traject zijn er ook bars en cafetaria´s met terrassen om uit te rusten en te genieten van de natuur om je heen. Opvallend zijn de ook historische bruggen, waar je onderdoor fietst. Deze fietstocht mag je in Valencia echt niet overslaan.

Aan het eind van onze route bevindt zich het boegbeeld van Valencia: de stad van kunst en wetenschappen ‘Ciudad de las Artes.’  Wat een indrukwekkend, futuristisch gebouw! Hier maken we uiteraard een stop om dit allemaal in ons op te nemen. Je zult toegangskaartjes nodig hebben om toegang te krijgen tot het Hemisfèric, het Wetenschapsmuseum en het Oceanogràfic. Je kunt ze afzonderlijk kopen of een combinatie van de gebouwen die je het meest interesseren. Ideaal voor scholen om een bezoek aan te brengen.

Na deze indrukwekkende stop fietsen we verder naar ‘ Marina de Valencia.’ We komen aan in de haven en we horen in de verte de eerste geluiden van de zee. Dit is weer een heel ander beeld van Valencia! Er is een boulevard met wat terrassen, maar er is overwegend strand. En zeker niet het minste strand. Het is een mooi, breed zandstrand en veel locals brengen hier hun vrije tijd door. En er is hier een hippe bar/restaurant, het ‘Marina Beach Club’. Er is een terras, een zwembad, met ligbedden en heerlijke loungemuziek. We rusten hier lekker uit met een cocktail en genieten van het prachtige uitzicht over de zee. Ook een heerlijke plaats om te dineren overigens met bijvoorbeeld een incentivereis, bij een prachtige zonsondergang. Terug fietsen we dezelfde route door het park, het is veel drukker omdat het einde van de dag nadert. Overal zijn hardlopers, fietsers en spelende kinderen. Wat een sfeer!

Deze vanavond zoeken we een terras waar we heerlijk Spaanse paella kunnen eten. Dit hebben we gevonden op het ‘Plaza de Reina.’ Heerlijk eten, uitzicht op een verlichte basiliek en op de achtergrond klinken straatmuziekkanten. Wat wil je nog meer?

Dag 3 Ruzafa
De wijk Ruzafa mag zeker niet ontbreken aan ons lijstje. Deze wijk is hip, artistiek en uniek. De sfeer is gemoedelijk, de restaurantjes zijn van hoge kwaliteit en erg divers en de winkels zijn nog heerlijk authentiek. Er worden hier veel lokale producten gebruikt. Vegetariërs kunnen hun hart ophalen in deze wijk. Ruzafa heeft echt een unieke sfeer en dit moet je gewoon even geproefd hebben, juist omdat het zo anders is.

Onze tijd zit er helaas op, maar Valencia heeft nog veel meer te zien. Zo zijn er tal van musea en activiteiten te boeken. Op culinair gebied is er ook veel aanbod. Deze stad is daardoor voor onze groepsreizen zeer goed te bezoeken! Scholen door de vele kunst en cultuur, bedrijven en incentives door de veelzijdigheid van de stad, waarin er veel activiteiten te vinden zijn om binding te creëren.

Valencia is een bestemming voor iedereen en zeker waard te bezoeken!