Schoolreis Berlijn

Berlijn, vrijheid, cultuur en historie

Berlijn als bestemming voor een schoolreis is populairder dan ooit. De hoofdstad van Duitsland bruist volop en combineert kunst en cultuur, historisch en modern met tal van imposante herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. De stad heeft jouw leerlingen veel te bieden. Een indrukwekkend museumaanbod, geweldige winkels en enorm veel bezienswaardigheden zoals de Reichstag, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, de Fernsehturm, de Gedächtniskirche, de Oberbaumbrücke en de Grosser Tiergarten. Een indrukwekkende excursie tijdens je werkweek naar Berlijn is een bezoek aan het Holocaust Museum ter nagedachtenis aan de miljoenen Joden die werden omgebracht. Een schoolreis naar Berlijn is voor elke leerling een onvergetelijke ervaring.

Impressies

Excursies in Berlijn!

Wij helpen graag met het samenstellen en organiseren van een passend excursieprogramma in Berlijn. Van actief en cultureel tot culinair en gezellig: Diogenes Reizen beschikt over een omvangrijke database en heeft voor elke wens een excursie op maat. De excursies op deze pagina zijn slechts een kleine greep uit ons gevarieerde aanbod.

Tempelhof

De deuren van luchthaven Tempelhof sloten in 2008. Tempelhof is een "leeg" gebouw met indrukwekkende afmetingen. Het werd gebouwd tussen 1936 en 1941. De nationaal socialistische architectuur is zeer interessant. Overal is de invloed van Hitler merkbaar.Tevens is het een monument voor de vrijheid en de weerstand van de West-Berlijners tegen het communisme. U bezoekt o.a. de schuilkelders, de Amerikaanse sportafdeling met een complete basketbalhal, de Amerikaanse commandocentrale en u gaat 12 meter onder de grond en vindt daar een afgebrande bunker. Een spannende en leerzame excursie tijdens uw schoolreis naar Berlijn. De rondleiding duurt ca. 2 uur.

D Light Disco

Speciaal voor (buitenlandse) schoolgroepen is er op dinsdag- en donderdagavond de D Light Disco in Berlijn. Op een D Light Disco geldt een specifiek beleid; docenten bepalen of hun leerlingen alcohol mogen drinken en hoeveel ze mogen drinken. De avonden vinden veelal plaats in de beroemde Berlijnse club 'the matrix'. Gemiddelde leeftijd is 16 tot 17 jaar. Natuurlijk zijn oudere en jongere leerlingen/studenten meer dan welkom. Uiterlijk 24.00 uur is het afgelopen.

DDR Museum

Het DDR-Museum is een uniek en buitengewoon museum en een van de meest bezochte musea in Berlijn. Het is gewijd aan het leven in het voormalige Oost-Duitsland en hoe dat verschilde met het leven in het westen. Media, mode, vrije tijd, scholing en winkelen zijn thema's die aan bod komen in het DDR Museum. Bekijk oer-DDR producten zoals de Robotron tv, telefoons, Spreewald Augurken en Club Cola, de tegenhanger van de verfoeide westerse Coca Cola. Er zijn via ons diverse rondleidingen te boeken. Vraag naar de mogelijkheden voor jullie schoolreis.

Mauermuseum am Checkpoint Charlie

Het Mauermuseum vertelt de geschiedenis van de Berlijnse muur. De grensconflicten in de Koude Oorlog en de bouw van de muur zijn goed gedocumenteerd. Interessant is de tentoonstelling over de ontsnappingspogingen van Oost-Berlijners naar het Westen. Een andere expositie met de titel ‘Van Gandhi tot Walesa’ gaat over de geschiedenis van de democratie in een aantal totalitaire staten. Open tot 22.00 uur, dus ook in te passen in het avondprogramma van de schoolreis naar Berlijn.

Story of Berlin

De interactieve tentoonstelling 'The story of Berlin' laat je de ontwikkeling van de stad ervaren. Met behulp van hedendaagse animatietechnieken wordt de Berlijnse geschiedenis vertelt. Je bezoekt niet alleen de tentoonstelling maar ook breng je onder leiding van een gids een bezoek aan een originele atoombom-schuilplaats onder de Kurfürstendamm. Zeer interessante excursie tijdens jullie werkweek.

Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion van Berlijn kent een lange geschiedenis. Op de plek van het Stadion stond ooit een paardenracebaan. Rond het begin van de 20e eeuw begonnen de voorbereidingen en herbouw van het complex voor de Olympische Spelen van 1916. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gingen deze spelen in Berlijn niet door. Uiteindelijk kreeg Berlijn in 1936 een tweede kans en werden de Olympische Spelen in het Stadion georganiseerd. Op dagen waarop er geen sportwedstrijden of evenementen plaatsvinden worden er rondleidingen gegeven door deskundige gidsen. Een interessante excursie tijdens jullie werkweek.

Fietstocht Berlijn

Wanneer je tijdens jullie werkweek Berlijn verkent per fietst, valt het snel op… de stad is erg ruim, groen en veelzijdig. Oud en nieuw, gelukt en mislukt staan lukraak door elkaar. Uit elk tijdperk en elk maatschappelijk systeem zijn enkele gebouwen overgebleven, terwijl andere onder het mom 'verouderd' overhaast afgebroken werden. Zo ontstond het stadsbeeld van vandaag: een collage van bizarre en spannende bouwsels. Onder de Berlijnse toppers behoren onder andere de nieuwe regeringsbuurt, de Potsdamer Platz, de Pruisische pracht en praal, de Berlijnse muur, de Joodse wijk en de Prenzlauer Berg.  Duur van de tocht ca. 3 uur.

Sachsenhausen concentratiekamp

Ten noorden, op ca. 40 km afstand van Berlijn, ligt Sachsenhausen Memorial. Ten tijden van de Tweede Wereldoorlog zijn in het Sachsenhausen concentratiekamp zo'n 50.000 mensen omgekomen. Het kamp werd in 1936 gebouwd door gevangenen uit Esterwegen. Als gevolg van de wreedheden van de SS bewakers en ondervoeding, overleefden de meesten gevangenen dit kamp niet. Je bezoekt tijdens jullie schoolreis onder andere de strafcellen, het crematorium en het executieterrein, de ziekenhuisafdeling pathologie en de plek waar slachtoffers werden 'gedumpt'.

Accommodaties in Berlijn!

Diogenes Reizen kent de weg in meer dan 75 Europese (hoofd)steden en daarbuiten. Ook als het gaat om de leukste, gezelligste en beste accommodaties, geschikt voor elke groepsgrootte, bieden we een scala aan mogelijkheden. Welke voorkeuren er ook zijn, wij vinden altijd een passende accommodatie. Onderstaand is een greep uit ons aanbod!

All In Hostel

Dit moderne hostel ligt in het hart van de trendy wijk Friedrichshain. Metrostation Frankfurter Tor en treinstation Warschauer Strasse liggen beide op ongeveer 10 minuten lopen. Het hostel beschikt over een lerarenlounge met PC en internet. Ook aan de leerlingen is gedacht, zij kunnen terecht in de TV-lounge en funarea met o.a. tafelvoetbal, PS2 en pooltafel. De faciliteiten van de meerpersoonskamers bevinden zich op de etage.

A&O hostel Berlin Mitte

Het A&O Berlin Mitte ligt vlakbij de rivier de Spree, de East Side Gallery en het Ostbahnhof. De centrale ligging zorgt ervoor dat het hostel goed bereikbaar is met openbaar vervoer. Er ligt een metrohalte op ca. 650 m en 1 stop later stapt u uit op Alexanderplatz. Het hostel biedt wifi en heeft een gemeenschappelijk lounge met o.a. tafeltennistafel en een pooltafel. De meerpersoonskamers hebben eigen faciliteiten.

Hostel PLUS Berlin

Dit hostel is gelegen tussen de wijken Friedrichshain en Kreuzberg in. De East Side Gallery ligt praktisch tegenover het hostel. Met de metro op ca. 250 m is de rest van de stad goed te bereiken. Het hostel is gehuisvest in een oud, gerenoveerd schoolgebouw. De sfeer is modern, kleurrijk en licht. Het beschikt over een restaurant, grote binnentuin (BBQ kan worden georganiseerd) en zelfs een binnenzwembad. De meerpersoonskamers beschikken over eigen faciliteiten.

Voorbeeldprogramma

5-daagse schoolreis naar Berlijn

Dag 1 - De eerste indruk

Ochtend: Vertrek vanaf jullie eigen opstapplaats. Vanaf Utrecht is Berlijn ca. 635 km / ca. 8,5 uur rijden. 
Eind van de middag: Aankomst bij de accommodatie en begin van de schoolreis naar Berlijn.
Avond: Diner in de accommodatie. Na het diner een avondwandeling door de wijk voor een eerste indruk.

Dag 2 - Fietsen en musea

Ochtend: Op de 2e dag van de werkweek Berlijn pakken de leerlingen onder begeleiding van deskundige Nederlandstalige gidsen de fiets. De tocht gaat langs de highlights van Berlijn en aan het einde worden de meegenomen lunchpakketjes genuttigd.
Middag: Breng een bezoek aan het Stasi museum, het DDR museum of het Duits Techniek museum; allen echte aanraders.
Avond: Geniet samen met de leerlingen van de Berlijnse keuken in een authentiek restaurant. 

Dag 3 - Geschiedenis

Ochtend: Na het ontbijt in de accommodatie start dag 3 van de schoolreis Berlijn en vertrekken jullie richting Sachsenhausen. Hier bezoeken jullie het concentratiekamp.  
Middag: Natuurlijk krijgen de leerlingen een lunchpakket mee voor onderweg. In de loop van de middag vertrekken jullie vanuit Sachsenhausen en brengen jullie een bezoek aan het oude Olympisch stadion of aan het imposante Tempelhof. 
Avond: Na het diner, wonen jullie een van de vele theatervoorstellingen bij in Berlijn. Onze tip... de Blue Man Group. Ook een wedstrijdje bowlen behoort tot de mogelijkheden.

Dag 4 - Laatste dag

Ochtend: Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Checkpoint Charlie. Daarna wandelen we naar het Holocaust Monument.
Middag: Vrije tijd.
Avond: Na het afscheidsdiner sluiten we de reis af met een feestje in de D Light Disco! 

Dag 5 - Weer thuis met een koffer vol reisverhalen

Ochtend: Ontbijt bij de accommodatie.
Aansluitend: Helaas is het alweer tijd om afscheid te nemen van deze indrukwekkende stad! En komt er een eind aan de schoolreis Berlijn.

Vervoer

Het organiseren van vervoer voor een groepsreis is een vak apart. Gelukkig hebben wij nauwe contacten met tal van vervoerders. In goed overleg zetten we de mogelijkheden graag op een rijtje. Op basis van wensen, budget en groepsgrootte vinden we altijd een oplossing op maat.

Per vliegtuig

Per vliegtuig

Er zijn meer vliegmaatschappijen dan ooit. En Diogenes Reizen kent ze allemaal. Vanuit Nederland kun je bijvoorbeeld vertrekken vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, maar ook pal over de grens bieden we tal van mogelijkheden. Hierbij kun je denken aan de luchthavens van Brussel, Weeze of Keulen. Voor elke schoolreis en werkweek vinden wij de voordeligste vlucht.

Per bus

Per bus

Veilig, comfortabel en milieubewust, zo wil je graag op reis. Daarom kies je voor een touringcar met het ISO-9001-certificaat & het ANVR-Veiligheidsdocument of een Keurmerk Touringcarbedrijf (SKTB). Alle ANVR-reisorganisatoren, dus ook Diogenes Reizen, werken uitsluitend met vervoerders die zijn erkend met deze keurmerken. Dit zijn touringcarbedrijven die zich strikt houden aan strenge veiligheidseisen en voortdurend worden gecontroleerd. Reizen met de bus is snel, comfortabel en flexibel. Willen jullie 's nachts reizen of juist overdag? Met de bus bepaal je het helemaal zelf. Tevens kan de bus, tijdens jullie schoolreis, ter plaatse gebruikt worden voor transfers en/of excursies.

Per trein

Per trein

Reizen met de trein is populair. De trein is snel, comfortabel en het grote voordeel is dat je vaak midden in de stad kunt in- en uitstappen. Hierdoor maak je efficiënt gebruik van jtijd tegen relatief lage kosten. Kortom: ideaal voor een schoolreis! 

Video

Reisbegeleiding

Wil je graag een aanspreekpunt tijdens jullie reis? Dat kan! Neem dan een reisspecialist van Diogenes Reizen mee.

Wij adviseren: 
✔️ 1 reisbegeleider voor groepen tot 80 personen
✔️ 2 reisbegeleiders voor groepen van 80 tot 160 personen 
✔️ 3 reisbegeleiders voor groepen van 160 tot 240 personen 
✔️ 4 reisbegeleiders voor groepen groter dan 240 personen

Benieuwd naar de mogelijkheden? Geef je wensen door via het aanvraagformulier of neem contact op via: 088 -10 30 700.