Schoolreis Istanbul

Istanbul, waar oost en west samenkomen

Byzantium, Constantinopel, Istanbul… wat een fascinerende bestemming voor uw schoolreis. Slenter met uw leerlingen door de historische wijk Sultanahmet met de Hippodroom en de Blauwe Moskee. Of ga naar de Grote Bazaar waar u heerlijk kunt shoppen. Bezoek ook het Topkapi Paleis met de haremvertrekken van de Sultan en maak een boottocht over de Bosporus. Maar Istanbul heeft veel meer te bieden zoals het "verzonken slot" Yerebatan Sarayi, de Galata toren, de Chora-kerk en de Süleymaniye Camii moskee. Speciaal voor uw leerlingen regelt Diogenes Reizen graag een bezoek aan de Aya Sophia. Eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld. Het interieur roept hemelse sferen op. Maar wat u ook gaat bekijken of beleven; overal proeven u en uw leerlingen die bijzondere combinatie van Oosterse en Europese sfeer die van Istanbul zo’n heerlijke stad voor schoolreizen en werkweken maakt.

Impressies

Excursies in Istanbul

Wij helpen graag met het samenstellen en organiseren van een passend excursieprogramma in Istanbul. Van actief en cultureel tot culinair en gezellig: Diogenes Reizen beschikt over een omvangrijke database en heeft voor elke wens een excursie op maat. De excursies op deze pagina zijn slechts een kleine greep uit ons gevarieerde aanbod.

Basilica Cisterne

Een knap voorbeeld van Byzantijnse architectuur is Basilica Cisterne (ook wel bekend als Yerebatan Saray, Yerebatan Sarnici of Yerebatan Cisterne). Dit enorme ondergrondse waterreservoir uit de 6e eeuw is een opmerkelijke attractie in Istanbul. Het werd aangelegd door de Byzantijnse keizer Justinianus als wateropslagplaats voor zijn paleis. Zulke wateropslagplaatsen werden aangelegd om in tijden van belegering over voldoende schoon drinkwater te kunnen beschikken. Deze cisterne ligt onder het voormalige Hippodroom. Basilica Cisterne is 143 bij 65 meter groot, 9 meter hoog en in de cisterne staan 336 zuilen, waardoor het van binnen op een basiliek lijkt. Twee van de zuilen staan op een sokkel met het hoofd van Medusa. Aardig om te weten is dat een aantal scènes van de James Bond-film ‘From Russia With Love’ hier werden opgenomen. Een aanrader om te bezoeken tijdens uw schoolreis naar Istanbul.

Hagia Sophia

De Hagia Sophia of Aya Sophia is bijzonder door de vele veranderingen die het gebouw heeft ondergaan. De Hagia Sophia bevindt zich in het oude stadscentrum, tegenover de Blauwe Moskee. Onder het Byzantijnse Rijk was dit gebouw een kathedraal en werd het eerst gebruikt als kerk en door een brand verwoest. De Hagia Sophia was eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld, maar na de verovering van Constantinopel door het Osmaanse Rijk werd het een moskee en veranderde de naam in Aya Sofia. Het gebouw werd voorzien van minaretten en het kruis op de centrale koepel werd vervangen door een halve maan. De Byzantijnse muurschilderingen en mozaïeken in het gebouw werden met een witte pleisterlaag bedekt. In 1934 werd de moskee een museum en werden oude mozaïeken opnieuw zichtbaar gemaakt. In 1985 werd het gebouw door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Bijzonder in de Hagia Sophia zijn het middenschip en de mozaïeken. Het interieur roept een hemelse sfeer op. De Hagia Sophia is een must tijdens uw werkweek Istanbul.

Topkapi Paleis

Tussen 1459 en 1465 liet Mehmet II het Topkapi Paleis bouwen als zijn voornaamste residentie. Dit was kort na zijn verovering van Constantinopel. Het paleis diende aanvankelijk als regeringszetel en er was een school aanwezig waar ambtenaren en soldaten werden opgeleid. Sinds 1924 werd het opengesteld voor publiek als museum. In dit complex zijn vier grote binnenplaatsen aanwezig, waar u o.a. de interessante collectie van de Sultans, de collectie van de schatkamer en de harem vindt. De harem was de woonplaats van de vrouwen, concubines en kinderen van de sultan. Alleen hij en zijn zonen hadden toegang tot de harem. Deze werd in de 16e eeuw door Murat III gemaakt. Hier vindt u een labyrint van prachtig betegelde gangen en kamers. Deze excursie mag u niet missen tijdens uw schoolreis naar Istanbul.

Stadswandeling Istanbul

Uw leerlingen kunnen tijdens  hun schoolreis Istanbul goed te voet ontdekken. Tijdens een stadswandeling o.l.v. een gids komt u meer te weten over de vele bezienswaardigheden die Istanbul kent zoals de Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi Paleis en de Grote Bazaar. Samen met de gids kunt u bepalen welke route u wilt lopen en wat u wilt zien in deze fascinerende stad.

Accommodaties in Istanbul!

Diogenes Reizen kent de weg in meer dan 75 Europese (hoofd)steden en daarbuiten. Ook als het gaat om de leukste, gezelligste en beste accommodaties, geschikt voor elke groepsgrootte, bieden we een scala aan mogelijkheden. Welke voorkeuren er ook zijn, wij vinden altijd een passende accommodatie. Onderstaand is een greep uit ons aanbod!

3* Hotel Residence

Hotel Residence is een gemoedelijk hotel, gelegen in het moderne gedeelte van Istanbul, in de wijk Beyoglu. De hoofdwinkelstraat ligt vlakbij. Met de metro en de kabelbaan bent u in ca. 15 minuten in het oude centrum. Het hotel heeft een restaurant.

Hostel - Jongerenaccommodatie

Nette jongerenaccommodatie welke gunstig gelegen is in de wijk Sultanahmet. Vanaf hier kunt u met uw leerlingen zo naar de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia. Deze accommodatie is favoriet bij onze schoolgroepen!

Voorbeeldprogramma

5-daagse schoolreis naar Istanbul

Dag 1 - Een eerste kennismaking

Middag: Aankomst in Istanbul. Het echte begin van uw schoolreis.
Avond: Gezamenlijk diner in een restaurant in de buurt van uw accommodatie.

Dag 2 - Stadswandeling Istanbul

Ochtend: Ontbijt in de accommodatie.
Aansluitend: Ontdek deze prachtige stad te voet! U krijgt gelijk een goed en volledig beeld van Istanbul.
Middag: Ter vrije besteding.
Avond: Gezamenlijk diner vlakbij de Bosporus rivier. 

Dag 3 - Historisch Istanbul

Ochtend: Gezamenlijk ontbijt.
Aansluitend: Bezoek  tijdens deze werkweek dé bezienswaardigheid van Istanbul: het Topkapi Paleis.
Middag: Na de gezamenlijke lunch bezoekt u de Hagia Sophia. Een bezienswaardigheid die u niet mag missen tijdens deze schoolreis. 
Avond: Gezamenlijk diner nabij de accommodatie.

Dag 4 - Vanaf het water

Ochtend: Ontbijt in de accommodatie.
Aansluitend: Bekijk Istanbul tijdens uw schoolreis van een hele andere kant. U en uw leerlingen maken een boottocht over de Bosporus.
Middag: Gezamenlijke lunch.
Aansluitend: Bezoek de Basilica Cisterne.
Avond: Gezamenlijk diner nabij de accommodatie.

Dag 5 - Een waardig afscheid

Ochtend: Gezamenlijk ontbijt in de accommodatie.
Aansluitend: Pak de fiets en fiets samen met uw leerlingen door Istanbul! Een actieve en plezierige vorm om tijdens de werkweek een stad bewonderen.
Avond: Deze leuke schoolreis zit er helaas weer op, het is tijd om afscheid te nemen van Istanbul.

Vervoer

Het organiseren van vervoer voor een groepsreis is een vak apart. Gelukkig heeft Diogenes Reizen nauwe contacten met tal van vervoerders. In goed overleg zetten we de mogelijkheden graag op een rijtje. Op basis van wensen, budget en groepsgrootte vinden we altijd een oplossing op maat.

Per vliegtuig

Per vliegtuig

Er zijn meer vliegmaatschappijen dan ooit. En Diogenes Reizen kent ze allemaal. In eigen land kunt u bijvoorbeeld vertrekken vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, maar ook pal over de grens bieden we tal van mogelijkheden. Hierbij kunt u denken aan de luchthavens van Brussel, Weeze of Keulen. Voor elke schoolreis en werkweek vinden wij de voordeligste vlucht.