Gospelkoor Connection

Ze bestaan dit jaar precies 29 jaar. Niet direct een leeftijd om uitgebreid te vieren met een reisje naar Antwerpen. Maar toch deden ze het, de 45 koorleden van het Gospelkoor Connection uit Castricum. Samen met Diogenes Reizen. “Want je kunt het allemaal wel zelf proberen te organiseren, maar Diogenes kan de echt leuke optredens en de meest bijzondere locaties regelen in het buitenland.”

Margreet Phillipson is secretaris van Connection XL. Daarnaast speelt ze cello in een symfonieorkest en tijdens een repetitie met het orkest ontstond het idee voor een koorreisje. Margreet vertelt: “Een van de orkestleden is Antwerpse en ik vroeg haar of zij misschien ingangen in Antwerpen had voor ons koor. We wilden al langer eens een keer in het buitenland optreden en dit leek een goede manier om het te proberen. Het kwam echter niet van de grond, maar het liet me niet meer los. En toen ik het idee bij het koor opperde, was iedereen meteen enthousiast. En toen viel prompt een folder van Diogenes Reizen op de mat.”

Opvoeren van eigen Paasconcert

Margreet: “Ik heb toen meteen gebeld en het eerste contact was heel prettig. Ik stapte er helemaal blanco in en was benieuwd of Diogenes Reizen ons iets te bieden had. Ik realiseerde me dat het allemaal wel erg kort dag was. We wilden namelijk nog vóór Pasen naar Antwerpen, om ons eigen Paasconcert op te voeren. Dat concert bestaat uit bekende nummers die we hebben samengevoegd om zo het levensverhaal van Jezus vertellen; van geboorte tot lijdensweg en kruisiging. Ik hoopte natuurlijk dat Diogenes nog met iets zou komen. En dat deden ze zeker.”

Optreden in de Sint-Andrieskerk

“Ons Paasconcert duurt ongeveer vijf kwartier. In Castricum voerden we het twee jaar geleden voor het eerst op en dat was een groot succes. Maar vind maar eens een locatie om op te treden in een stad waar niemand je kent. Diogenes Reizen kan dat. Ze legden contact met de prachtige gotische Sint-Andrieskerk, waar we de week voor Pasen terecht konden. Een schot in de roos natuurlijk. Maar er moest meer geregeld worden. De busreis voor het koor en ons combo, een goed hotel en... als het heel misschien kon, ook nog een tweede locatie om op te treden op zondag. Diogenes stelde ons niet teleur.”

Artiestenmis op zondag

“We wilden ons Paasconcert het liefst ook op zondag nog een keer opvoeren, maar dat was helaas niet mogelijk. Wel heel bijzonder was dat Diogenes Reizen een extra optreden wist te regelen in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Die hebben elke week een zogenaamde artiestenmis. Dan kan een koor, een combo of een orkest de mis muzikaal opluisteren. Uitgerekend voor deze zondag had de kerk nog geen optreden vastgelegd. Dat zijn van die dingen die je niet kunt weten en daardoor ook nooit zelf zou kunnen regelen, maar Diogenes dus wel. Zij hebben de contacten in buitenlandse steden, die je zelf als koor niet hebt.

Alles prima georganiseerd

“Beide optredens waren geweldig”, kijkt Margreet terug. “De hele reis was geweldig! We vonden het al bijzonder dat Diogenes op korte termijn toch nog twee optredens wist te regelen, maar ook alles eromheen was prima georganiseerd. We hadden een splinternieuwe bus die ons snel naar Antwerpen bracht. Daar aangekomen konden we al om 14.00 uur inchecken in ons hotel.

Van begin tot eind leuk en gezellig

“Ook de zondag was heel geslaagd met een high-tea, een stadswandeling en het optreden in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Rond 17.00 uur werden we weer netjes opgehaald door de bus die ons terug naar Castricum bracht. Vier weken later pas hadden we weer de eerste repetitie met het koor, en zelfs toen was nog iedereen vol van de reis. Het was van begin tot eind helemaal leuk en gezellig. Volgend jaar bestaan we 30 jaar en dat gaan we natuurlijk vieren. Grote kans dat we dat samen met Diogenes Reizen doen, in een mooie Europese stad, waar we natuurlijk weer gaan optreden.”