Dameskoor Koordaat

Van evergreens tot smartlappen, van licht klassiek tot zeemansliedjes en van musicals tot luisterliedjes. Daaruit bestaat het repertoire van dameskoor Koordaat. In september 2013 ging het gezelligste koor van Woerden voor het eerst de grens over voor optredens in België. Diogenes Reizen organiseerde een muzikale tweedaagse busreis naar Antwerpen, Brugge en Gent, die zonder wanklank verliep.

“Of we goed zijn?” Margreet Lammers, voorzitter van dameskoor Koordaat moet er even over denken. “Ik geloof het wel. Ons publiek is altijd enorm enthousiast. Eigenlijk al vanaf het begin in 2005. Tijdens een open podium in Woerden besloten we spontaan een dameskoor op te richten en al snel hadden we zo’n 65 leden. Sindsdien treden we geregeld op en doen we soms mee aan festivals. We geven ook regelmatig zelf een concert. En laatst zongen we dus in de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal in Antwerpen en op de Vrijdagmarkt in Gent. Een enorme belevenis.”

Voorkeur voor Diogenes Reizen
“We hadden al langer het plan om met het koor een reis naar het buitenland te maken. Optreden was niet het belangrijkste, maar het zou wel leuk zijn als dat georganiseerd kon worden. Via internet kwamen we bij Diogenes Reizen en nog twee andere aanbieders terecht. Het werd uiteindelijk Diogenes omdat ze een goede prijs hadden, het contact heel prettig was en ze de enigen waren die een hotel konden regelen in het centrum van Brugge tegen een redelijke prijs, dat gaf de doorslag.”

Applaus in de kathedraal
“Omdat het de eerste keer was dat we op reis gingen, wilden we niet langer dan een weekendje weg. Diogenes kwam met een mooi reisvoorstel. Twee dagen België, drie steden, twee optredens en een aantal leuke excursies. Daarbij een busreis en een prima hotel. Wat ons betreft helemaal goed. Op zaterdag vertrokken we vroeg richting Antwerpen waar we ‘s ochtends mochten optreden in de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal. Tien minuutjes, niet meer. Daar waren ze heel streng in. Maar toen we klaar waren vroeg de pastor of we nog niet wat meer konden zingen. Het was leuk dat bezoekers aan de kathedraal spontaan applaudisseerden na ons optreden. Dat is toch apart, in een kerk.”

Keuze uit excursies
“‘s Middags vertrokken we naar Brugge waar we eerst incheckten in ons hotel. Vooraf hadden we ons al opgegeven voor één van de twee excursies die Diogenes die dag voor ons had geregeld: een rondleiding door het Concertgebouw van Brugge, en een stadswandeling. Dat was allemaal erg goed geregeld. Zo stonden de gidsen bijvoorbeeld al voor het hotel te wachten en verliep alles precies zoals we hadden afgesproken. Dat vonden wij heel erg prettig, want we waren vooraf best druk met alle voorbereidingen en waren het aanspreekpunt tijdens de reis. Het is fijn als alles klopt en loopt zoals afgesproken zodat je als organisatie ook een zorgeloos weekend hebt.’’

Zingen op de reien
“Na de excursies dineerden we in het hotel, waarna we de rest van de avond vrij waren om te doen wat we wilden. Brugge is een enorm gezellige, oude stad en omdat het lekker weer was hebben we nog tot laat op het terras gezeten. De volgende ochtend had Diogenes een boottocht over de reien, de grachten van Brugge, geregeld. Dat was heel erg leuk. We zaten verdeeld over twee boten, maar dat weerhield ons er niet van om met z’n allen heel wat af te zingen. Na de boottocht vertrokken we richting onze derde bestemming; Gent, waar we zouden optreden op de Vrijdagmarkt, een van de oudste pleinen van de stad. Ook dat had Diogenes voor ons geregeld, in samenwerking met de lokale organisator.

Versterkt optreden op de Vrijdagmarkt
“Op de Gentse Vrijdagmarkt worden de hele zomer door op zondag muzikale optredens verzorgd op een overdekt podium. In tegenstelling tot de tien minuutjes in de kathedraal van Antwerpen mochten we hier een uur optreden en dat ging erg goed. In Antwerpen hadden we nog a capella opgetreden, maar hier mochten we geluidsapparatuur gebruiken. Onze eigen geluidstechnicus kwam dan ook over om ervoor te zorgen dat ons optreden werd uit versterkt. En omdat het ook op zondag weer schitterend weer was, zaten de terrasjes op de markt lekker vol en kwam het applaus overal vandaan.”

Het belang van goede verzekeringen
Margreet Lammers besluit: “Het was de eerste keer dat we met het koor op reis naar het buitenland gingen en dat was best spannend. Maar Diogenes Reizen dacht steeds met ons mee en tipte ons ook over een goede reis- en annuleringsverzekering voor de hele groep. Gelukkig hebben we die verzekering niet nodig gehad, maar het is wel belangrijk om een goede verzekeringen te hebben tijdens zo’n reis. Het feit dat Diogenes is aangesloten bij de ANVR en het SGR gaf voor ons dan ook een extra zekerheid die de reis nog relaxter maakte. Een reis zonder enige wanklank!”