Harmonie Orkest Vleuten

“Promotie naar 1e divisie dankzij perfecte voorbereiding.”

Na een periode van intensieve voorbereiding vertrok Harmonie Orkest Vleuten op een grijze oktobermorgen met de bus naar Berlijn voor een vijfdaagse concertreis. Diogenes Reizen had naast het vervoer en het hotel ook twee optredens geregeld voor het 65-koppige orkest en legde daarmee de basis voor de zeer succesvolle deelname aan een concours in Nederland. Hoe dat zat, vertelt tubaspeler Daniël Nečas-Niessner.

“Harmonie Orkest Vleuten is een club die het graag net even anders dan anders doet. We hebben ruim 150 leden, die verdeeld zijn over verschillende orkesten, van E tot A. Met het A-orkest, zeg maar het meest professionele orkest, waren we in voorbereiding op een concours in Veldhoven. Het doel van onze deelname daaraan was, proberen zo goed en mooi mogelijk muziek te maken. Dat vroeg om heel veel repeteren onder verschillende omstandigheden. De reis naar Berlijn was daar een onderdeel van.”

Persoonlijke kennismaking met Diogenes
“We waren al eens eerder op reis geweest, een jaar of vijf terug naar Praag. Een prachtige stad die ook goed te bereizen is. Als je vijf dagen op pad gaat, is het zonde als je veel tijd met reizen kwijt bent. Vandaar dat we ook voor deze reis een voorkeur hadden voor een bestemming die relatief snel en betaalbaar te bereiken zou zijn. Met de reiscommissie hielden we een aantal brainstormsessies en gingen vervolgens het internet op om informatie op te vragen bij verschillende reisorganisaties. De reacties die we kregen waren wisselend. Soms kregen we maar heel summier antwoord op onze vragen, bij anderen kregen we niet het juiste gevoel en zo bleef uiteindelijk Diogenes Reizen over. Die hadden al direct een aantal reisvoorstellen voor verschillende bestemmingen uitgewerkt. Reden genoeg voor een persoonlijke kennismaking.”

Berlijn heeft voor elk wat wils
“Diogenes ging voortvarend te werk. Ze presenteerden verschillende bestemmingen, maar uiteindelijk kozen we voor Berlijn, omdat dat de beste mix voor ons gaf. Het is niet direct een exotische bestemming, maar wel een historisch en cultureel heel interessante stad om naartoe te gaan. Met voor elk wat wils. De jongere orkestleden konden er prima op stap, terwijl de wat oudere leden een enorme keuze aan musea en bezienswaardigheden hadden. Juist door die enorme diversiteit die Berlijn bezoekers te bieden heeft, besloten we al snel voldoende vrije tijd in het reisprogramma op te nemen. Want Berlijn moet je echt beleven.”

Concert in de Gedächtniskirche
“We troffen het enorm met de chauffeur van onze touringcar. Dat was een enorm enthousiaste man, die al tijdens de reis honderduit vertelde over het Duitsland van toen en nu. Ook tijdens de bustour langs alle highlights van de stad maakte hij er echt iets bijzonders van. De eerste indrukken waren dus al meteen geweldig. Ook het hostel waar we verbleven was goed gekozen door Diogenes. Het lag centraal in de stad en op een paar minuutjes loopafstand van onze repetitieruimte. Want ja, er moest in Berlijn natuurlijk wel gerepeteerd worden. Maar voor ons eerste optreden kon dat helaas niet. Dat vond namelijk plaats op de dag van aankomst. De enige dag dat er plaats was in de befaamde Gedächtniskirche in het centrum van Berlijn. Daar wilden we zo graag spelen en het was uiteindelijk ook zo indrukwekkend. Wat een akoestiek daar! We speelden muziekstukken van onder andere Wagner, Doss, Binge en Appermont en het publiek was lovend. Net als tijdens ons tweede concert op zaterdagavond in de stijlvolle Emmaus-Kirche. Wat een geweldige ervaringen waren deze twee optredens voor onze orkestleden.”

Eerste plaats tijdens het concours
“Twee geweldige concerten, een soepele reis, een goed hostel en volop vrije tijd om de geweldige stad Berlijn te ontdekken; dat waren de ingrediënten voor een zeer geslaagde orkestreis. We waren onder de indruk van de goede organisatie en de prettige samenwerking. En omdat alles op rolletjes liep, was het niet alleen een heel gezellige teambuildingsreis, maar ook de perfecte voorbereiding op het concours van Veldhoven waar we een maand later zouden optreden. In een stampvolle zaal met leden van alle verenigingen die die middag opgetreden hadden en het toegestroomde publiek maakte de jury bekend dat we een totaal van 87,5 punten hadden behaald. En dat was goed was voor een eerste prijs én promotie naar de 1e divisie! Een geweldig resultaat, waarvoor we samen met Diogenes Reizen in Berlijn de basis hadden gelegd. De plannen voor een volgende reis liggen dan ook al weer klaar.”