Ettens Mannenkoor

Het Ettens Mannenkoor werd in 1913 opgericht in het Achterhoekse Etten. Concertreizen brachten het 80 man tellende koor de afgelopen jaren al naar Canada, Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en België. Dit jaar stonden Wenen en Beieren op het programma. Diogenes mocht de ervaren reizigers assisteren bij het zoeken naar een accommodatie en het regelen van het vervoer.

“Energiek, eigentijds en enerverend, zo kun je de optredens van het Ettens Mannenkoor (EMK) het beste omschrijven” ,vertelt Martin Sluyter, bestuurslid en lid van de reiscommissie van het koor. Het EMK is een groot koor dat graag concerten op hoog niveau geeft. Jarenlang hard werken aan zangkwaliteit, repertoire en uitstraling werpen nu hun vruchten af. Het publiek reageert enthousiast, recensies zijn lovend en ook de jonge aanwas bewijst dat het EMK succes heeft met de muzikale weg die we bewandelen.”

Een flink reisgezelschap van 170 personen
“Zoals het zingen ons in ‘t bloed zit, zo gaat het EMK ook graag samen op koorreis. Een hele onderneming als je ook aanhang wilt meenemen. Toen de plannen voor deze reis gestalte kregen, kwamen we al snel op een reisgezelschap van rond de 170 personen. Een omvangrijke club, waarvoor het EMK veel zelf heeft kunnen regelen. Maar toch riep het EMK ook de hulp in van een reisorganisatie voor het regelen van de accommodatie en het vervoer. Het EMK nodigden uiteindelijk twee bedrijven uit die elk een presentatie hielden. Het verhaal van de dames van Diogenes Reizen sprak ons het meeste aan.”

Wenen en Beieren als favoriete bestemming
“De reiscommissie van het EMK had al heel veel dingen op papier staan. Zo vroegen we de koorleden vooraf naar hun favoriete bestemming. Wenen en Beieren bleken het populairst te zijn. Vervolgens gingen we zelf aan de slag met het leggen van contacten en het regelen van optredens en excursies. Door al dat voorwerk hadden we de hele reis eigenlijk al van vertrek op zaterdagochtend tot thuiskomst een week later op papier staan. Het EMK gaat wel vaker op reis met het koor en hebben dus de nodige expertise opgebouwd de laatste jaren. Diogenes schoof nog aan voor de hotels, de reis en een extra concert in Wenen.”

Vijf indrukwekkende optredens
“De reis stond natuurlijk helemaal in het teken van het geven van optredens. Die had de reiscommissie vooraf al geregeld door contacten te leggen met koren in Wenen en Duitsland. Zo gaf het EMK een uitverkocht concert in de Orangerie van Slot Schönbrunn, het paleis van keizerin Sissi, samen met de Wiener Männergesang-Verein. De dag erna gaf het EMK twee succesvolle concerten in Wenen, in de Stephansdom, geregeld door Diogenes en in de Peterskirche geregeld door het EMK. Later die week trad het EMK nog op in Bad Tölz, vlakbij München, een geliefd kuuroord waar het wereldberoemde jongenskoor, de Tölzer Knaben optreedt. De dag erna volgde ons laatste optreden in de St. Helenakerk in München. Vijf geweldige optredens waarmee wij, de Keerls uut Etten, zeker indruk maakten.”

Gezellige chauffeurs die echte meerwaarde boden
“Het werd een inspirerende reis met hoogtepunten en soms een teleurstelling. Zo had de reiscommissie zelf een uitstapje geregeld naar het beroemde Schloss Neuschwanstein. Daar konden we echter niet terecht. Gelukkig waren onze buschauffeurs echte redders in nood. Eén van hen had familie in de buurt wonen en hij zou wel even gaan bellen. Binnen no time had hij een alternatief gevonden in Schloss Linderhof, van dezelfde architect als Neuschwanstein, minder groot maar wel in de buurt en zeker zo mooi. Onze chauffeurs boden echt meerwaarde en het contact was al meteen heel goed. Ze waren altijd positief, meedenkend en gezellig in de omgang. De chauffeurs hebben er dan ook zeker aan bijgedragen dat onze koorreis een succes werd. Bij een volgende reis willen we beide heren dan ook graag weer boeken als chauffeurs.”