Muziekvereniging Linfano

“Een marsoptreden in de historische binnenstad van Trier”

Muziekvereniging Linfano uit het Utrechtse Linschoten bestaat bijna 50 jaar. Een mooie aanleiding om met alle leden op reis te gaan. Maar waarom wachten als je ook nu al op pad kunt? Vandaar dat de jubileumcommissie besloot dit jaar al de koffers te pakken voor een reis naar Trier. Gewoon als plezierig extraatje. En plezierig werd het zeker, met dank aan Diogenes Reizen.

Orkest en Malletband
“De naam Linfano staat voor LINschotens FANfare Orkest”, legt bugelspeelster Marina van Dijk uit. “Maar we zijn meer dan alleen een fanfareorkest. We hebben namelijk ook een Malletband, officieel een Melody Percussion Band. Van oorsprong was dit onze drumband, maar door het toevoegen van melodische slaginstrumenten zoals een xylofoon en marimba’s klinkt de band nu veel voller. Het orkest en de Malletband kunnen ieder afzonderlijk optredens verzorgen, maar de meeste concerten geven we het liefst gezamenlijk. Dat is ook wel zo leuk. En zeker in Trier, waar we in mei twee keer mochten optreden.”

Verschillende soorten optredens
“Linfano treedt zo vaak mogelijk op. Zo geven we elk jaar een nieuwjaarsconcert, een kinderconcert en een koningsnachtconcert. Eens in de drie jaar gaan we op concours en ook verzorgen we marsoptredens. Je moet dan denken aan een carnavalsoptocht, een lampionnenoptocht of de sinterklaasintocht. Toen we het plan opvatten om naar Trier te gaan, leek het ons wel heel leuk als we daar door de oude binnenstad zouden mogen marcheren. Diogenes Reizen zorgde ervoor.”

Fraaie en complete offerte
“Toen we serieus na gingen denken over de reis waren we er al snel uit dat we het deze keer door een professionele partij wilden laten organiseren. De vorige keer, naar Praag, hadden we alles zelf geregeld, maar dat had heel veel tijd en energie gekost. Vandaar dat we benieuwd waren naar hoe een reisorganisatie zou bevallen. We vroegen verschillende offertes aan en uiteindelijk vonden we die van Diogenes de fraaiste en meest complete. Zij hadden met al onze wensen en eisen rekening gehouden en dat waren er nogal wat.”

Ze dachten mee en gaven tips
“We hadden best een goedgevuld verlanglijstje. De reis moest betaalbaar zijn en de bestemming dichtbij. Daarbij wilden we minimaal twee concerten kunnen geven met beide orkesten tegelijk en als het kon graag een marsoptreden. Ook iets cultureels mocht niet ontbreken en, oh ja, het ging niet alleen om het vervoer van zo’n 60 muzikanten met aanhang, maar ook om heel wat instrumenten. Met al die wensen hield Diogenes rekening. De offerte die we kregen was heel scherp en ook het eerste telefonische contact gaf een goed gevoel. Ze dachten mee, gaven nuttige en bruikbare tips en organiseerden uiteindelijk een topreis.”

Wijnproeverij en stadswandeling
“We vertrokken op vrijdagochtend richting Trier. Met een volle bus plus aanhanger met daarin onze muziekinstrumenten. Daar aangekomen gingen we eerst lunchen waarna we konden inchecken bij ons hostel, Römerstadt Jugendherberge. In de namiddag had Diogenes Reizen een wijnproeverij geregeld waaraan zo’n 30 mensen deelnamen. Dat was enorm leuk en leerzaam en de wijntjes lieten we ons natuurlijk goed smaken. De volgende dag stond er een stadswandeling op het programma en in de middag ons eerste optreden. In de buitenlucht op het Brunnenhof. Een klein sfeervol plein in de binnenstad. Het was heerlijk weer en lekker druk. Mede dankzij Diogenes, die ervoor gezorgd had dat onze posters in de stad hingen en dat er aandacht aan ons optreden was gegeven in de culturele agenda van de stad. ‘s Avonds had Diogenes trouwens ook nog een prima restaurant voor de hele groep weten te reserveren. Dat zijn van die dingen die je zelf niet zomaar even regelt vanuit Nederland.”

Geweldig slotakkoord
“Het hoogtepunt van de reis was voor ons allemaal zonder twijfel het marsoptreden dat we op zondag mochten verzorgen. Diogenes Reizen had alles vooraf geregeld en we konden maar liefst een uur door de oude historische binnenstad van Trier marcheren en musiceren. We hadden vooraf al een route gekregen en die liep van de oude Romeinse poort de Porta Nigra via de Simeonstrasse over de Hauptmarkt en de Kornmarkt weer terug naar het beginpunt. Het was weer een zonnige dag en ik denk dat we door wel 100 verschillende mensen op de film gezet zijn. We waren een echte bezienswaardigheid die dag en daardoor was het een geweldig slotakkoord van een tot in de puntjes verzorgde reis!”