Vissersvrouwenkoor De Walnoten

Het lijkt even vreemd, een vissersvrouwenkoor in Nuenen. Er is daar immers geen zee te bekennen. Maar dat weerhoudt de 34 leden van De Walnoten er niet van in originele kledij en vol vuur de prachtigste liederen te zingen over het leven van de mannen op zee en de vrouwen die achterblijven aan de wal. Een genre dat ook in het Duitse Trier enorm aansloeg  tijdens een driedaagse reis ter ere van hun 15-jarig bestaan.

Mieke Breuer, voorzitter van vissersvrouwenkoor De Walnoten uit Nuenen kijkt met veel plezier terug op de driedaagse reis die het voltallige koor in september maakte naar Trier. Ze vertelt: “Omdat we dit jaar 15 jaar bestaan, wilden we eens iets speciaals doen met z’n allen. Een reisje leek ons wel wat en na wat rondgestruind te hebben op internet kwamen we terecht bij Diogenes Reizen, die op hun site al aangaven ook specialist in koor- en concertreizen te zijn. Daar bleek geen woord van gelogen.”

Veel te doen in Trier
“Eigenlijk hadden we vooraf nog niet echt vastomlijnde plannen. We wilden een paar dagen weg en hadden een bepaald budget, maar verder lieten we alles over aan Tanja en Lisette, onze contactpersonen bij Diogenes Reizen. Zij vertelden ons dat er in september op muzikaal gebied altijd veel te doen is in het Duitse Trier. Ook Brugge bleek nog een optie, maar we waren er al snel uit dat het Trier moest worden. Toen die kogel door de kerk was stuurden ze heel veel informatie, een uitgebreide offerte, een keuze uit tal van accommodaties en programmatips en locaties waar we konden optreden. Want dat was natuurlijk het doel van de reis: optreden!”

Optreden op de Kornmarkt
“We wilden in de drie dagen dat we zouden gaan graag zoveel mogelijk zien, beleven en het liefst ook drie keer optreden en dat bleek allemaal mogelijk. Het begon met een bustocht op vrijdag naar viersterrenhotel Römischer Kaiser in het centrum van Trier. Dat hotel was al meteen een schot in de roos. Het lag heel centraal waardoor we lopend naar tal van winkeltjes, terrasjes en bezienswaardigheden konden. Ook fijn was dat we al meteen bij aankomst om 12 uur ‘s middags in de kamers terecht konden. We hadden begrepen dat we pas rond drie uur terecht zouden kunnen, maar het was allemaal geen enkel probleem. We konden ons dus omkleden in onze kamers, snel een hapje eten en daarna direct zingen op de Kornmarkt. Het werd een leuk optreden met enthousiast publiek. Een prima start van de reis.”

Stadstour met Nederlandstalige gids
“Na een goed diner in het hotel en nog wat sightseeing in de stad stonden we de volgende dag op met een super ontbijt. Vervolgens had Diogenes een stadstour geregeld met onze eigen bus en een Nederlandstalige gids. Dat was een echte aanrader. Op leuke plekken konden we uitsappen en zo bezochten we de bekende bezienswaardigheden zoals de Porta Nigra en natuurlijk het amfitheater waar we spontaan een optreden verzorgden. Wat een mooi geluid daar. ‘s Middags verzorgden we een concert op het terras van een Weinstube, vlak bij de grote Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het was een geweldig optreden met heel veel ‘Bisjes’ en ‘Noch Einmals’, maar helaas zat onze tijd erop. Toch kreeg de middag nog een muzikaal staartje.”

Spontaan optreden in de kerk
“Na ons optreden liepen we nog even de kerk in om die te bezichtigen en die was erg indrukwekkend. Spontaan ontstond het idee om te vragen of we er een liedje mochten zingen. Dat bleek mogelijk en toen hebben we een Zweeds lied gezongen. De dame van de kerk aan wie we gevraagd hadden of we mochten zingen, vond het zo mooi dat ze ons vroeg of we de volgende dag weer terug wilden komen. Dat leek ons wel wat maar ook de derde dag hadden we een druk programma. Om nog maar te zwijgen van de bonte avond die we hielden in het hotel met heel veel zingen en acts. In het hotel vonden ze het allemaal prima, ze waren daar zo bereidwillig!”

Boottocht en derde optreden
De derde en laatste dag maakten we eerst een boottocht over de Moezel en, ja natuurlijk, ook tijdens deze excursie hebben we weer volop gezongen. Na de gezellige boottocht volgde ons derde en laatste officiële optreden op de Brunnenhof, een binnenplaats met een fraai podium bij de Porta Nigra, waar meer gezelschappen optraden. Daarna volgde nog een laatste diner in restaurant Kiste in Trier. En om klokslag half zeven zaten we in de bus op de weg terug naar Nuenen waar we rond 11 uur ‘s avonds veilig aankwamen.”

Alles verliep foutloos
Mieke Breuer besluit: “Ik ben van huis uit best een regeltante, maar aan deze reis waagde ik me niet. Je hebt toch de verantwoordelijkheid over 34 koorleden inclusief dirigente, twee accordeonspelers en een contrabassist. Het leek me slimmer om de trip te organiseren samen met een ervaren reisorganisatie, want waarom moeilijk doen? Zij zijn ervoor opgeleid. Uiteindelijk hebben we echt alles door Lisette van Diogenes laten regelen en er is werkelijk helemaal niets fout gegaan. De busreis was perfect, het hotel geweldig, de stadstour en boottocht prima verzorgd en natuurlijk de drie fantastische optredens op verschillende locaties. Dit gaan we zeker vaker doen…. mét Diogenes natuurlijk!”