Den Biezerd

Technisch Atheneum Den Biezerd, een school in het secundair onderwijs, is gevestigd in het Vlaamse Niel. Leerlingen kunnen er tal van beroepsgerichte opleidingen volgen. Van Verzorging, Kantoor en Haarzorg tot en met Bouw, Hout en Bio-esthetiek. Ieder jaar gaan de 7e jaars op schoolreis naar Rome. Georganiseerd door Diogenes Reizen. Een bewuste keuze ,volgens docente Liesbeth Vandael: “Nederlanders hebben veel meer ervaring met dit soort reizen.”

Loslaten in Rome
“Wij gaan al jaren met onze leerlingen naar Rome”, vertelt Liesbeth Vandael. “Dat is een perfecte bestemming voor ons type leerlingen. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en heel de stad ademt cultuur. Rome is ook heel dynamisch, er is van alles te doen en volop afwisseling. Wij laten de leerlingen graag los zodat ze zelf de mogelijkheid hebben om wat te winkelen, een terrasje te pakken of lekker uit eten te gaan. Dat kun je met deze leeftijdsgroep die varieert van 19 tot 23 jaar. En eerlijk is eerlijk, ook voor de begeleidende docenten is het fijn dat je de leerlingen niet 24 uur per dag bezig hoeft te houden.”

Zelf geld verdienen voor de reis
“Budget is bij ons altijd leidend bij onze keuze voor een reisorganisatie. De meeste van onze leerlingen hebben het niet breed. Vandaar ook, dat ze door het jaar heen al verschillende activiteiten op touw zetten om geld in te zamelen voor de reis. Een carwash bijvoorbeeld of een sponsorloop. Maar zelfs met dat verdiende geld is het altijd nog passen en meten om een leuk programma te maken. Gelukkig kun je in Rome ook heel veel andere dingen doen die vaak nog gratis zijn ook.”

Indrukken voor de rest van hun leven
“Juist omdat ook voor onze leerlingen geld vaak niet vanzelfsprekend is, hechten wij heel veel waarde aan onze schoolreizen. We willen de leerlingen iets meegeven waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Velen van hen zullen een dergelijke reis nooit meer maken. Voor ons is het dan ook de uitdaging om ervoor te zorgen dat het ze ‘goed smaakt’. En dat lukt. De reacties waren ook nu weer enorm positief. We hadden dan ook prima weer, soms wel over de 30 graden, en dat in mei. Dat heeft natuurlijk ook wel weer een klein nadeel. Als je veel moet lopen is het bij dit soort temperaturen best zwaar. Maar het bekijken van bezienswaardigheden zoals de Trevi fontein, het Colosseum, het Forum Romanum, de Spaanse trappen, de Sixtijnse Kapel, de Sint Pieter het Pantheon maakt dan veel goed.”

Rome Express
“Hoogtepunt van onze schoolreizen is altijd de ‘Rome Express’, een variant op het bekende tv-programma Peking Express. Dan laten we de leerlingen Rome doorkruisen aan de hand van allemaal leuke opdrachten die hen bij bekende bezienswaardigheden brengen. Zo kan een opdracht bijvoorbeeld luiden; ‘wat ligt er achter de stoel in rij 5 van die en die kerk’. Of: ‘maak een foto van…’. De Rome Express is een echte competitie met als doel als eerste te finishen. De ene groep pakt dan vooral de taxi om zo snel mogelijk alle opdrachten te volbrengen, terwijl anderen juist gaan lopen. Maar uiteindelijk komen we allemaal samen bij Villa Borghese, waar wij als docenten een picknick verzorgen.”

Prima prijs-kwaliteitverhouding
Liesbeth besluit: “Ieder jaar opnieuw vragen wij offertes op bij minimaal drie reisorganisaties. Dat is een verplichting. Dat we dan toch al weer een aantal jaar uitkomen bij Diogenes Reizen zegt genoeg. Voor ons is het niet vreemd om het over de grens te zoeken. Bij ons leeft toch het idee dat Nederlandse reisorganisaties veel meer ervaring hebben met dit soort schoolreizen dan hun Belgische collega’s. Diogenes maakt het ook altijd waar. Wij vinden het heel prettig dat je alle informatie in duidelijke mapjes aangeleverd krijgt. Ook de uitgeprinte instapkaarten krijg je tijdig en als er tussentijds wat verandert in de groepssamenstelling, dan is dat geen probleem voor Diogenes. Alles is altijd duidelijk, overzichtelijk en perfect in orde. En de prijs-kwaliteitverhouding is gewoon prima. Voor ons en onze leerlingen is dat uiteindelijk heel belangrijk.”