Scholengemeenschap Markenhage

‘Op Markenhage valt wat te kiezen’, is de slogan van de Bredase scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs. En dat geldt zeker ook voor de leerlingen van mavo 4 die afreisden richting Barcelona. Het werd een gevarieerde reis met volop keuze uit educatieve excursies, cultuur snuiven en een actieve dag aan het strand van L’Estartit. Diogenes Reizen organiseerde de reis voor de tweede keer, tot volle tevredenheid van de 11 docenten die reis begeleidden.

Compleet en scherp geprijsd
Frans van Twist, docent Engels aan Scholengemeenschap Markenhage in Breda, vulde vrijwel alleen maar ‘uitstekend’ in op het evaluatieformulier dat hij daags na de Barcelonareis kreeg toegestuurd door Diogenes Reizen. Hij vertelt: “Het was gewoon een perfect georganiseerde reis, net als het afgelopen jaar toen we voor het eerst met Diogenes Reizen op pad gingen. Dat we ook nu weer bij Diogenes uitkwamen heeft vooral met hun service en compleetheid te maken. En natuurlijk met de prijs. Die is altijd scherp.”

Keuze uit excursies
“De reis met mavo 4 naar Barcelona staat op de eerste plaats natuurlijk in het teken van educatie”, vertelt Frans van Twist. “Maar met leerlingen in deze leeftijdsgroep moet je niet museum-in-museum-uit willen gaan. Dat vinden ze niets. Vandaar dat wij voor onze werkweken heel bewust kiezen voor een gevarieerd programma met voor elk wat wils. Zo kunnen de leerlingen die willen, naar het Picassomuseum of naar Parc Guëll. Maar ook bieden we een rondleiding aan door de autofabrieken van SEAT of een dag naar Sitges. Diogenes Reizen regelt dat allemaal zonder problemen.”

Kajakken, zeilen en mountainbiken
“Hoogtepunt voor veel leerlingen was zonder meer de actieve dag aan het strand van L’Estartit, een badplaats op 80 kilometer van Barcelona”, kijkt Frans van Twist terug. “Dat was een idee van Diogenes. Op het moment dat je een offerte aanvraagt, ontvang je niet alleen een heel compleet en helder prijsvoorstel, maar ook een uitgebreide brochure boordevol excursietips en meer. Daar hebben we met veel plezier in gebladerd en uiteindelijk onder andere gekozen voor die dag in L’Estartit. Lekker kajakken, zeilen en mountainbiken aan het strand. En dat bij ruim 20 graden in oktober; een fantastische dag!”

Je eigen bus
“Als je net als wij niet alleen een stad bezoekt, maar ook de omgeving wil ontdekken, dan is het fijn als je ‘je eigen bus’ bij je hebt. Dat is zeker een van de redenen waarom we onze werkweken naar Barcelona met de bus maken. Reizen met het vliegtuig is zeker ook een optie, maar in de bus kweek je meteen al saamhorigheid. Het is gewoon erg gezellig om op deze manier te reizen. En helemaal, omdat de vier buschauffeurs er echt wat van maakten. Dat was zeker heel belangrijk!”

ANVR-lidmaatschap essentieel
Inmiddels gaan havo 5 en vwo 6 van Markenhage ook met Diogenes Reizen op werkweek, respectievelijk naar Istanbul en Rome. Frans van Twist besluit: “ Diogenes heeft de afgelopen twee jaar bewezen een heel complete, prettige en prijsbewuste reisorganisatie te zijn. Daarbij vinden wij het essentieel dat Diogenes ANVR-lid is. Toch blijven we ieder jaar opnieuw offertes aanvragen bij verschillende reisorganisaties. Dit was het laatste jaar dat ik de werkweek organiseer, maar ik zal mijn opvolgers zeker attenderen op Diogenes. Het moet raar lopen als onze leerlingen volgend jaar niet weer met ze op werkweek gaan.”